Обратно към пълната версия на статията »

Безредиците в Македония предизвикаха реакции у нас

Безредиците в Македония предизвикаха реакции у нас
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев призова съседката ни да не се отклонява от европейския път и да уважават демократичния процес. Държавният глава призовава българските граждани към спокойствие. Снощи под ръководство на вицепремиера Стефан Янев е било проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, на което е било констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни, предаде Дарик.

Президентът Радев заяви още, че ще настоява ЕС да се ангажира повече с въпросите на Македония. Държавният глава изрази надежда, че партиите в западната ни съседка ще намерят общ диалог за разрешаване на възникналата криза. „Това не е начинът за управление на една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена. Повече диалог вместо противопоставяне. Република Македония няма друг изход“, допълни още държавният глава, предаде БГНЕС.

Радев призова за мъдрост и национална отговорност при разрешаването на проблема. „Към момента за България няма заплахи и рискове, но ако така продължава, в никакъв случай това, което става в Република Македония няма да допринася за стабилност. Напротив ще става все по-рисково и то все по-близо до нас. Така че в рамките на Евросъюза, НАТО и трябва да се търси решение“, каза българският президент. 

"Загрижени сме от изострянето на вътрешнополитическата криза в Република Македония и не приемаме насилието под всяка форма като начин за решаване на проблемите", беше посочено в позиция на външния министър Ради Найденов. Той изрази надежда, че моментното овладяване на ситуацията ще допринесе за възстановяване на върховенството на закона и нормализиране на работата на парламента. "Призоваваме всички партии, граждански сдружения и институции да отговорят с действия в съответствие с нормите на демокрацията на консенсусната цел на обществото в Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция", се посочва още в позицията на българския външен министър.

Целостта на Македония е жизненоважна за България. След този коментар лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допълни, че македонските лидери трябва да проявят разум и да продължат по пътя към Европейския съюз. "Македония като държава е жизнено важно, в т.ч. и за България, да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границата ни да има такава нестабилност", смята Борисов. Според него на този етап не е нужно да се взимат допълнителни мерки по границата ни с Македония.
 
Борисов отбеляза, че е използвал личните си контакти да каже на политиците в Скопие, че при напрежение се подава оставка, както сме направили у нас, в Италия, Великобритания. Минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява, добави Борисов. Снощи председателят на ГЕРБ и кандидат за премиер е разговарял по телефона с президента Георге Иванов, по искане на македонския държавен глава, с Никола Груевски, със Зоран Заев (лидерът на СДСМ), с когото, по думите му, бил по-добър приятел, независимо че е от друго политическо семейство.

По време на заседанието парламентът прие декларация във връзка с размириците в Македония. В нея се казва, че осъждат нахлуването и насилието в местния парламент. Българските депутати призовават за единство и декларират намерение по време на нашето председателство да се работи за ускоряване на присъединяването на Македония към Европейския съюз.

От своя страна съпредседателят на Обединените патриоти Красимир Каракачанов заяви, че не е съгласен със служебното министерство и според него опасност за страната ни има: "Припомням - когато беше големият граждански сблъсък в Македония през 2001 година, имаше опасност в България да влязат 100 000 албански бежанци. Имаше и подобен натиск върху България - да ги приеме, но нашето правителство отказа. Всеки един граждански конфликт и междуетнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион, тъй като там се преплитат интересите на няколко държави. Погледнете реакцията на Албания, погледнете и тази на Сърбия. От тази гледна точка позицията на България трябва да е ясна и категорична. България е гарантът за териториалната цялост на Македония. Това е като ясна декларация, защото не е нормално със създадени от чужбина партии или с документи и платформи, подписвани в чужбина, да се решават вътрешни проблеми на суверенна държава", коментира той.

"Второ, истината е, че законите трябва да се спазват. Вина за тази ситуация има както сегашният премиер на Македония, така и неговата марионетка - президентът, а също и лидерът на опозицията. Защото стремежът към властта в Македония е стигнал до там в поведението на политиците, че те са готови да вкарат страната дори в гражданска война в името на това някой да се докопа до властта", посочи още Каракачанов.

Потушаването на напрежението в друга държава не е работа на България, коментира от своя страна съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти Валери Симеонов. Той предупреди, че трябва да бъдем много внимателни и да преценяваме всеки свой дипломатически ход. Но във всеки случай не резки движения, категоричен е представителят на националистическата коалиция.  "Аз съм категорично за запазване на териториалната цялост и бързото решаване на този въпрос, но лично съм скептичен за подобен бърз вариант, прогнозира политикът. На въпрос дали има външна намеса, довела до случващото се в скупщината, той отговори, че сме свидетели на по-активна външна политика на албанската държава. "Да не кажа леко агресивна", добави Симеонов.
 
Според него не трябва да се допуска пряка намеса на Албания чрез инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония, това трябва да се контролира, включително Европа трябва да е нащрек.
 
По думите на националиста у нас ситуацията е коренно различна и няма опасност да се повтори македонският вариант. "Защото етносите в голяма степен са приобщени, има нормален диалог", обясни съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти. "Партии като ДПС и ДОСТ пречат на естествената цялост на обществото и ние винаги сме били против тяхното участие в управлението и политиката", посочи още Валери Симеонов. По думите му, тези две формации носят у себе си риска от разпалване на междуетнически конфликти.

От трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи парламентът да излезе с обща декларация, в която да бъде записано: "Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове. Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката", посочи Нинова.
 
Председателят на парламента Димитър Главчев заяви, че след края на днешното заседание ще има извънреден председателски съвет.

В декларация от парламентарната група, пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи паралел със ситуацията у нас. "ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава. А на Балканите - взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като крайните националисти в България. Дори има съвпадение в имената на някои от политическите формации. По тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайни националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир", посочи Карадайъ.

#Румен Радев #Стефан Янев #ЕС #Бойко Борисов #Красимир Каракачанов #Валери Симеонов #Корнелия Нинова #Мустафа Карадайъ