Обратно към пълната версия на статията »

Словения подценила лошите кредити

Словения подценила лошите кредити
Словения е подценила проблемите с лошите кредити в банките, призна бившият премиер на страната Борут Пахор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Словения е подценила проблемите с лошите кредити в банките, призна бившият премиер на страната Борут Пахор.

Той открито подкрепи настоящия дясноцентристки кабинет в стремежа му да постави този въпрос сред приоритетите за разрешаване, предаде БГНЕС.

„В началото на рецесията през 2009 г. поставихме грешна диагноза. Тогава сметнахме, че основният проблем е структурирането на бюджетния дефицит и занемарихме трудностите на банковата система“, каза Борут Пахор в Любляна.

Според директора на словенската Централна банка Марко Краняц по онова време делът на лошите кредити е бил 12%.

Поради тази причина сегашният кабинет търси спешни решения за заздравяване на банковата система, където общата сума на лошите кредити се оценява на 7 млрд. евро.

Властите искат да създадат специална агенция, която ще предложи на банките да заместят лошите заеми с държавни облигации.

Според министъра на финансите Янеш Шуштешич подобна операция трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия.

В началото на септември министър-председателят Янез Янша официално призна, че държавата е изправена пред тотален банкрут, като досега властите в Любляна твърдяха, че правителството може да се справи само с всички проблеми.

Това признание дойде само няколко часа след като кредитните агенции свалиха рейтинга на Словения. БВП през втората четвърт на годината спадна с 3,2%.

#Словения #лоши кредити #Борут Пахор #Бюджетен дефицит #Янез Янша #БВП #банкрут