Обратно към пълната версия на статията »

Кой е Владимир Писанчев

Кой е Владимир Писанчев
A A+ A++ A

Владимир Писанчев е роден през 1963 г. и е в системата на МВР е от 1992 г. Преминал е през различни длъжности. През 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Сигурност“ на ДАНС г.

През април 2012 г. правителството на Бойко Борисов го назначава за заместник-директор на ДАНС на мястото на напусналия Иван Драшков.

Името на Владимир Писанчев нашумя покрай скандала „Галерия“ през 2008 г. - за подслушване на депутати от вътрешната комисия в парламента и журналисти.
В края на септември 2008 г. той беше спешно отстранен от Петко Сертов като директор на „Сигурност“ в ДАНС.

Информационното дело „Галерия“ бе започнато от ДАНС по повод публикации на сайтa „Опасните“ и след съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Скандалът тръгна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на „Галерия“.

Тогава депутатът от БСП Татяна Дончева съобщи, че Владимир Писанчев е дал зелена светлина за започването на разработката. Той обаче отрече обвиненията. Писанчев категорично заяви, че не е подслушвал депутати, и увери, че Сертов е знаел за всички разследвания, които са извършвали. И двамата с Драшков обаче бяха уволнени.

След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев се върна обратно на поста си.

#Владимир Писанчев #ДАНС #правителство #директор