Богатите икономики си повикаха бежанци, защото са в капан

Богатите икономики си повикаха бежанци, защото са в капан
A A+ A++ A

Икономическото решение на проблема с миграцията не е да плащат за лагери да задържат мигранти, а в насочване на инвестиции и създаване на нови работни места в икономическата периферия, сочи в коментар за "24 часа" икономистът и финансов експерт Емил Хърсев. 

Според него мигрантите влияят положително на БВП и на пазара на труда. Ето аргументите:

Доста е разисквана темата за бежанеца и неговата индивидуална “икономика”. Въпросът е какво става от гледна точка на икономиката на приемащата страна, а този въпрос всъщност е важният.

Господа западняците благодарение на 7 години остеритет и политика на инсорсинг (връщане на производствата при тях) попаднаха в капан. Първо си създадоха дефицит на работна сила, сега трябва да пускат мигранти, за да го решават.

По време на кризата Германия изтегли инвестиции от периферни страни, върна производства и сега, когато икономиката ѝ вече излиза от кризата, се задъхва от спешна нужда от работна ръка.

А какви са икономическите ефекти на миграцията? Че увеличава брутния вътрешен продукт, е съвършено сигурно. Повече хора произвеждат, пък и повече хора потребяват.

Друг е въпросът, че икономиката става по-конкурентоспособна и при равни други условия износът се увеличава. Има едно изчисление, че ако се свалят всички забрани и всеки може да ходи където си иска, брутният вътрешен продукт на света ще се удвои. Просто защото, ако хора, които например пасат патки в Африка, отидат да метат улиците на Берлин, това е много по-производително.

Пълният текст на коментара е в "24 часа"

#Емил Хърсев #миграцията #бежанеца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници