Пластики от дърво в музея на открито „Етър“ край Габрово

Пластики от дърво в музея на открито „Етър“ край Габрово
A A+ A++ A

Пластики от дърво привличат вниманието на туристите в музея на открито „Етър“ край Габрово.

Пейка във формата на лъжица, черга от борови трупи, врата, „пазила“ един български дом в село Боженци преди век. Тези композиции и още няколко изпращат послания към туристите, тръгнали по Етърската чаршия, за да видят отминалата действителност.

Пластиките, разположени на поляната в музея, бяха изработени по време на пленера  „Аватари на дървото“ в етнографския комплекс.  Утвърдени и млади автори от Габрово и от търновската арт група „Дупини“ материализираха идеите си от дърво и камък с помощта на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, които участват със самостоятелни творби в общата изложба.  

 

Декоративните композиции кореспондират с атмосферата, като напомнят за отминалото време. Функционалните пластики вече служат на туристите за сядане. Решени са в прости, геометрични форми, които са най–подходящи за природна среда, обяснява един от участниците в пленера – скулпторът Орфей Миндов.  Във форма на гъсеница е „живата пейка“, разположена пред детския кът в комплекса.

 

„Чергата“ с елементи от българската шевица също е предназначена за сядане, както и 4-метровата лъжица от чам. Облата й част да стане цветарник, е замисълът на майстора на пластиката Румен Рачков – Дървесния, който препоръчва по лъжичка природа на час.
     
Композициите ще останат на мястото, където са създадени - в пределите на Природен парк „Българка“, в които попада единственият по рода си музей на открито в България.

Артистичната проява е в рамките на проект за изпълнение на дейности за устройство и управление на Природен парк „Българка”. Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма «Околна среда 2007-2013 г.»., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС.

#Етъра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"