България запазва 54-тото си място по конкурентноспособност в света

България запазва 54-тото си място по конкурентноспособност в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Швейцария отново е начело на класацията на организацията "Световен икономически форум" по показатели, обединени в "Глобалният индекс за конкурентоспособност", а България зае 54-то място.

Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради финансовата криза от 2007–2010 г. След нея са Сингапур и САЩ, последвани от Германия, Холандия, Япония.

Индексът показва възможностите на страните да осигурят просперитет за своите граждани. Първият годишен доклад на СИФ е направен през 1979 година, и оттогава ежегодно обхваща все повече икономики. За периода 2009–2010 той разглежда състоянието в 133 икономики. Докладът "прави оценка на способността на страните да предоставят високи нива на просперитет за своите граждани. Това се определя от продуктивността на дадена страна да използва наличните ресурси.

"Глобалният индекс за конкурентоспособност измерва структурата от институциите, политиките и факторите, които определят устойчивите тенденции и средносрочни нива за икономически просперитет". Според доклада "Най-големият стълб на конкурентоспособността са технологичните иновации само, чрез които в дългосрочен план може да се измени стандартът на живот. Това изисква среда, която благоприятства иновационните дейности, подкрепени както от публичния, така и от частния сектор. През тази година България в обобщената класация е отново на 54 място, но този път непосредствено след Румъния, която ни изпревари, за разлика от 59-тото си място м.г. , и пред Индия.

Миналата година съседи ни бяха Русия и Бурунди. Сега Русия е "избягала" напред - на 45-та позиция. 

#Германия #Япония #Холандия #България #Швейцария #Русия #доклад #конкурентноспособност #финансова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »