''Гугъл'' увеличава моделите си коли на автоматично управление

''Гугъл'' увеличава моделите си коли на автоматично управление
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Гугъл'' увеличава флотата си от коли с автоматично управление без шофьори и вече по улиците на Калифорния се движат 73 автомобила.

През тази седмица лицензираните от управлението за моторни превозни средства на Калифорния (УМПСК) компютризирани коли на комуникационния гигант достигнаха 73, докато в средата на на май броят им беше 23. Според законите на щата компаниите, желаещи да изпробват автономната автомобилна технология по обществените пътища, трябва да получат лиценз и разрешение за всяка кола от УМПСК.

Всички от новопостъпилите във флотилията на Гугъл автономни коли са от последния модел на малка, закръглена кола с лазерен сензор LIDAR на покрива и максимална скорост от 40 км/ч. Голяма част от лицензираните самоуправляващи се коли могат да бъдат видяни в движение основно в района около офисите на Google X в Маунтин Вю.

Останалата част от самостоятелно шофиране на автомобилния парк на ''Гугъл'' се състои от предишното поколение на Lexus RX450h. Те изглеждат като доста по-индустриален продукт със сензори, прикрепени с болтове от страни и на предната част на колата, както и система за лазерни изображения на покрива. Съвкупно колите без шофьори на Гугъл навъртат по 16 000 км. седмично по обществените пътища от началото на септември, отчитат се от компанията.

До момента от Гугъл съобщават за единични произшествия и инциденти със специалните автомобили, но при нито един от случаите не става дума за проблеми със софтуера. При всички съобщени случаи, инцидентите или са били по вина на други шофьори, или се случили, когато колата е била под ръчно управление, казват от компанията, съобщава PCWorld.

С последните лицензирани от властите безпилотни коли на ''Гугъл'' общо в Калифорния вече има 102 такива самостоятелни автомобила. Втора като брой такива коли е компанията ''Тесла'' с 12, която тества и кола без шофьор, способна да се движи по магистрали. Сред другите автокомпании с коли без шофьори по калифорнийските пътища са ''Мерцедес'' – 5 коли, ''Фолксваген'', ''Бош'', ''Нисан'' и ''Круз Аутомейшън'' с по 2. БМВ и ''Хонда'' имат само по една такава машина.

#''Гугъл'' #коли #автомобили #Калифорния #БМВ #''Фолксваген''

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »