Скритите бомби в договорите с американските централи, заложени от политиците

Скритите бомби в договорите с американските централи, заложени от политиците
A A+ A++ A

Работодателските организации на 30 септември 2015 г. внесоха в прокуратурата три сигнала за нарушения в енергийния сектор. Един от тях се отнася до т.нар. Американски централи – ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. Изпълнителният директор на американската компания AES Оливие Маркет в изявление за медиите коментира, че договорите са публични, достъпни, както и, че ръководената от него компания спазва стриктно законодателството.

От предоставената от БСК информация обаче става ясно, че в момента изобщо не става въпрос за сегашната дейност на компанията AES. Касае се за твърде спорни практики при сделките, прилагани от български държавни институции преди повече от десет години. В частност - неразкриване на истинските собственици на капитала и странни процедури при избора на инвеститори.

Според работодателските организации в сигнала за двете американски централи до прокуратурата „е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с ел.енергия, които водят до задължително изкупуване на ел.енергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС. Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, НПРО предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики“, се казва в съобщението на БСК.

Сделките с двете американски централи вълнуват българската общественост от 1998 г., и частично около подписаните с тях договори излизат факти, които са в ущърб на българските граждани. Договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3 (сега „AES Гълъбово ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ Контур Глбоал) са предмет и на редица заседания на Народното събрание.

Бившият енергиен министър Делян Добрев и сегашен шеф на енергийната комисия в парламента, на специално свикана пресконференция през юли 2012 г. показа пред журналисти договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от"Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г.

Тогава Добрев извика медиите, в отговор на изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който ден по-рано бе коментирал, че повишаването на цената на тока е отговорност изцяло на премиера Бойко Борисов.

„Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", каза тогава Добрев. Той обясни, че те са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица-Изток 1“. С обяснението, че са конфиденциални, медиите видяха само датата.

"Опитват да намерят най-различни аргументи за оправдаване на покачването на цената на електроенергията, само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за Марица изток 1 и 3 с аргумента, че не Костов, а някой друг определял цената", заяви Делян Добрев

От своя страна в същия ден Костов коментира следното:

Това, че той (Б. Борисов, б.р.) се опита абсолютно безочливо да поддържа тази своя теза ни кара, пресцентъра на Демократи за силна България да му изпратим справка за времето, когато са подписани и сключени тези договори, които той има в предвид.

И нека той да се съгласи, тези договори, дори тези, които са сключени от правителството на Симеон Сакскобурготски, с двама министри на енергетиката - единият е Милко Ковачев, другият е Мирослав Севлиевски, да бъдат извадени на бял свят, да се види кой ги е подписал.

Ние понеже знаем кой ги е подписал, ще изпратим тази информация и се надяваме, че ще спре да лъже така безочливо.
Но той лъже, принуден да прикрие собствените си следи - следите от неговата нерешителност и неговата некомпетентност са толкова големи, че просто не могат да бъдат прикрити вече. (използваните цитати са от архива по темата на news.bg).

Сега, през 2015 г., Реформаторския блок и ГЕРБ са в коалиция. Иван Костов не е лидер на ДСБ и спорът между тях изглежда изгладен, още повече, че бивш член на ДСБ сега е председател на КЕВР. Към днешен ден обаче отново става въпрос за цените на тока.

Работодателските организации не изглеждат доволни и връщат топката назад. Техният апел е подкрепян и от Таско Ерменков от БСП, който преди заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание заяви че „Приватизацията на ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ “Марица Изток 3” не е скрита, а явна“ (БГНЕС).

Нередностите при сключването на договорите с двете американски централи неведнъж са били обект на медийни реакции. В нееднократни публикации още от края на 1998 г. Галина Александрова, тогава заместник-главен редактор на в. „Капитал“ сигнализира за огромни нередности например при сключването на договора с AES.

В публикация от 14 януари 2000 г. например тя предупреждава, че „Националната електрическа компания е поискала преразглеждане на договора, който подписа преди една година, с офшорната компания “Кънсолидейтид континентал комърс” (Consolidated Continental Commerce или “3С”) за изграждане на нова мощност в ТЕЦ “Марица-изток 1”, съобщи източник, близък до електрокомпанията. Вече цяла седмица текат преговори с “Американ енерджи системс” (AЕS), която купи през лятото мажоритарния пакет акции в ирландската офшорка.

Скандалният търг

Договорът с “3С” беше подписан през октомври 1998 г., след като се проведе търг с иницииращ партньор. Иницииращият партньор се оказа наскоро регистрираната в Ирландия офшорка “3С” и тя елиминира световноизвестни енергийни компании като “Нешънъл пауър”, “Ентерджи”, “Мицуи” и др. Условията на търга даваха право на иницииращия партньор да подобри офертата си след отварянето на офертите на останалите фирми и това предреши изхода от състезанието.

Още тогава тръгнаха слухове, че шефовете на НЕК смятат договора за неизгоден, но са го подписали под натиска на председателя на агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Специалистите предупреждаваха, че “3С” няма да построи централата, защото няма нито умения, нито финансови възможности за това.

В крайна сметка се оказа, че “3С” изобщо не е имала амбиция да строи централата, а е искала да посредничи при намирането на инвеститор, който е наясно с енергийния бизнес. Търгът обаче не беше за инвестиционен посредник и единственият ефект от елиминирането на сериозните кандидати и избора на “3С” е, че строежът на централата се отложи поне с две години.

Любопитна подробност по тази сделка е, че “3С” беше доведена от Константин Димитров, шеф на фирма “Омнитех”, която се свързва със среди от БСП. Впоследствие се оказа, че той и президентът на “3С” Джакоб Менахем са първи братовчеди. През последната година Константин Димитров често споменава, че от години го свързва лична дружба с Иван Костов, и твърди, че работи за премиера. Ако това е вярно, с тази сделка той направи възможно най-лошата услуга на Костов.

През 1998 г. Коко Димитров доведе и “Креди Суиз фърст Бостън” и тя беше избрана за консултант по продажбата на 22-те ВЕЦ. След година консултантът си тръгна с парите от сделката, без да е свършил нищо, а Агенцията за приватизация трябваше да обяви нова процедура за избор на посредник.

 

Пълния текст можете да прочетете ТУК

Източник:  3e-news

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »