Весна Пусич: Гърция ще се разпадне ако не решим проблема с бежанците

Весна Пусич: Гърция ще се разпадне ако не решим проблема с бежанците
Весна Пусич Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватският министър на външните работи Весна Пусич призова за премахване на първопричините за бежанската криза.

"В противен случай какво трябва да направим, да оставим хората в Гърция. Тогава Гърция ще се разпадне. В Европа никой няма интерес бежанците да останат в Македония или Сърбия, защото под този бежански натиск тези държави ще се разпаднат, а това не е в ничий интерес", каза още Весна Пусич.

"Нито една граница, никакъв Шенген, никакви международни споразумения не могат да предотвратят подобен наплив от хора. През тази зима трябва да се захванем с истинските причини, да сложим край на гражданската война в Сирия. Американците, руснаците и европейците трябва да седнат на една маса", каза още ръководителят на хърватската дипломация.

Според нея "ЕС не е бил достатъчно подготвен и преди всичко за бързината по който се е развила ситуацията. "Трябваше да послушаме Турция, че тази държава не може сама да овладее ситуацията", подчерта Пусич. Тя смята, че оградата, която бе построена от страна на Унгария по границата със Сърбия е "много лоша идея, на първо място за самата Унгария".

"Стената няма да реши по никакъв начин проблема с бежанците, а единственият ефект от нея ще бъде изолацията на Унгария", смята дипломатът.

"ЕС не трябва да има подобен подход към проблема. Правилният път е да се започнат преговори с Турция, Йордания и Ливан, които приеха 4-5 милиона бежанци. Да им се даде финансова помощ, защото бежанците идват от тези държави", каза още хърватският външен министър и поясни, че властите в Загреб нямат намерение да затварят границата със Сърбия. Пусич припомни, че бежанците нямат желание да остават нито в Хърватия, нито в Унгария.

"Кризата в Сирия може да бъде решена само с политически средства, с участието на всички международни играчи и държавите от региона", каза Пусич по време на заседанието на Съвета за сигурност за положението в Близкия Изток и северна Африка.



#Хърватия #Весна Пусич #Македония #Сърбия #Гърция #мигранти #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници