Сбогом роуминг от 2017-та

Сбогом роуминг от 2017-та
A A+ A++ A

"Сбогом #роуминг! От юни 2017 г. вече ще е само спомен от стара сметка за телефон. Решението на #Съвета на #ЕС е окончателно!", написа в профила си във Фейсбук вицепрезидентът на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

От пресслужбата на институцията потвърдиха, че Съветът на ЕС е одобрил премахването на таксите за роуминг от средата на 2017 г. Новоприетият закон включва и разпоредби за защита на отворения достъп до интернет.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като с това законодателната процедура ще бъде финализирана.

Финансовите облекчения за пътуващите европейци ще настъпят по-рано от предвидения срок, защото плановете на ЕК са от април 2016 г. роумингът на територията на съюза да поевтинее осезаемо Операторите ще могат да слагат само малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро на минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен есемес и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

Таксите ще започнат да отпадат на 15 юни 2017 г, което според ЕК "ще позволи на потребителите да плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет както у дома, така и когато пътуват в ЕС".

Втората цел, предвидена в регулацията, е защитата на достъпа на европейците до интернет, което значи въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство.

"Потребителите ще имат свободен достъп до съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платеното приоритизиране няма да бъде позволено", уточняват от ЕК. Големите компании няма да имат право да получават по-бърз трафик към сайтовете си от по-малките.

#роуминг #интернет #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »