Меркел, Оланд, Путин: Мирът в Украйна се запазва до голяма степен

Меркел, Оланд, Путин: Мирът в Украйна се запазва до голяма степен
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След почти петчасови разговори в Елисейския дворец приключи срещата на лидерите от "нормандската четворка".

Президентите на Русия, Франция, Украйна и канцлерката на Германия проведоха почти петчасови разговори. Владимир Путин разговаря с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва. Това потвърди френският президент Франсоа Оланд след приключването на срещата на нормандската четворка в Париж. От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нито една страна не спазва на 100% Минското споразумение от момента на неговото подписване. Тя обяви, че няма връзка между урегулирането на кризите в Сирия и Украйна. ОССЕ трябва да има достъп до цялата територия на Украйна, включително до нейните граници, каза Оланд. Специалният статут на Донбас трябва да влезе в сила от датата на предстоящите избори. Това се споразумяха лидерите на "Нормандската четворка".

"Що се отнася до специалния статут на източните региони на Украйна, ние се споразумяхме, този закон да бъде приет от деня на провеждане на изборите", каза френският президент Франсоа Оланд. Той поясни, че първоначално този статут ще има временен характер, а впоследствие - постоянен. Президентът на Русия Владимир Путин обеща да възложи обсъждането на предстоящо провеждане на избори с официалните представители на ЛНР и ДНР, съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков. Той подчерта още, че участниците в изборите в Донбас не трябва да бъдат подлагани на наказателно преследване.

"Темата за амнистията бе обсъждана", каза той. По думите на говорителя на Кремъл "бе подчертано, че при провеждане на избори безусловно участниците в процеса не могат да бъдат обекти на наказателнто преследване.

"Нормандската четворка може да бъде доволна от резултатите, постигнати на срещата за Украйна", каза германският канцлер Ангела Меркел. Според нея каквото е можело да се постигне на тази среща, е било постигнато. Тя обаче счита, че има сближаване на страните и счита Русия за представител на интересите на ДНР и ЛНР на преговорите в "нормандски формат".

Президентът на Украйна Петро Порошенко се надява избори в самопровъзгласилата се ДНР на 18 октомври да няма, заяви неговият представител Светослав Цеголко. Агенция УНН отбелязва, че Порошенко, обобщавайки преговорите в Париж е отбелязал, че "Нормандската четворка" подкрепя провеждане на избори в Донецка област по украинското законодателство и под наблюдението на ОССЕ.

Изборите в Донбас могат да се проведат по-късно отколкото е крайния срок за осъществяване на Минските споразумения каза и френският президент Франсоа Оланд.

"Ние не искаме тези избори в източните райони на Украйна да се провеждат в условия, които не съответстват на "Минските споразумения. Изборите трябва да отговарят на критериите на ОССЕ, което изисква време". Необходимо е специалният статут поне частично да бъде приет за съответните територии, което също ще отнеме повече време. Избори на 18 октомври не може да има без определените споразумения. Те трябва да се проведат,но по-късно, подчерта той.

Ангела Меркел посочи, че включително и президентът на Русия е поел ангажимент да положи усилия в рамките на Контактната група да се подготвят необходимите условия за провеждане на изборите според Минските споразумения - в съответствие с украинското законодателство и в договореност с украинското правителство. По-рано представителят на ЛНР Владислав Дейнего заяви, че има техническа невъзможност за избори в Донбас по украинското законодателство до края на текущата година.

ДНР и ЛНР ще изложат своите позиции по днешните преговори на "Нормандската четворка" в Париж следващата седмица, казаха представителите на двете самопровъзгласили се републики в Контактната група по урегулиране на ситуацията в Източна Украйна Денис Пушилин и Владислав Дейнего.

Следващата седмица в Минк ще се проведе поредното заседание на Контактната група, където те се надяват да получат цялата необходима информация, решения и препоръки на "Нормандската четворка. На преговорите в Париж днес бе обсъден и газовият въпрос, като Украйна обеща да утвърди парафираните договорености за зимните доставки, каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Ние изхождаме от това, че все пак успяхме да постигнем договорености, които устройват всички заинтересовани страни", подчерта Песков. Той съобщи също за изтеглянето на цялото леко въоръжение с калибър под 100 мм, което ще започне утре.

 

#Меркел #Оланд #Путин #Украйна #Русия #Германия #Франция #Дмитрий Песков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »