Бъчварова иска поредно актуализиране на бюджета на МВР

Бъчварова иска поредно актуализиране на бюджета на МВР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поредно искане за актуализация на бюджета на МВР за настоящата година предлага вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че “неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения”. Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва – 14,3 млн. лв. за полицаи, 1,63 млн. лв. за граничните полицаи, 3,6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1,721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР.

 

Допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. са за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения, предаде БГНЕС.

В средата на септември стана ясно, че МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 000 000 лв. Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв. като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата.

През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна. Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да бъдат в първа категория труд.

“Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска”, заяви Борисов на министрите си, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството.


#Румяна Бъчварова #МВР #актуализиране #бюджет #финансов министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »