Защитници на правата на животните излязоха на протест

Защитници на правата на животните излязоха на протест
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случаите на насилие над животни са ежедневие навсякъде буквално, дори в центъра на София. Това каза Йоанна Карацанева, организатор на „София вег фест” преди граждански протест на пл. Народно събрание, при който се проведе демонстрация за това как се добива кожа от животните в кожарската индустрия, предаде БГНЕС.

„София вег фест” се определя от организаторите като „културен фестивал, обединяващ в себе си любовта към живота и природата”. Събитието днес е част от четвъртото издание на фестивала, чиято цел е да информира обществото. Днес е световният ден на животните.

Карацанева посочи, че има 72- ма осъдени за насилие над животни от 2011 г. до днес, което според нея, не е голяма цифра , но все пак е нещо.

„За нещастие обаче в съотношението със случаите на насилие, това е един много минимален процент”, каза тя. Защитниците на животни настояват да се спазва законът, който според тях е един от най-добрите в Европа. „Просто няма контрол и той не се прилага реално”, подчерта Карацанева.

 

Целта на събитието днес е хората да демонстрират несъгласието си с продължаващото и дори, според тях ескалищо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубо незачитане на законите на Бъгария и както и недостатъчният контрол от страна на държавата и ресорните министерства.

Протестиращите имат девет искания, сред които основното е да се спазва стриктно Законът за защита на животните от ресорните министерства, агенции и организации. Сред другите им искания са прекратяване на изграждането на нови зоологически градини и преобразуване на настоящите в резервати и спасителни центрове за пострадали диви животни и птици. Природозащитниците настояват за адекватни и бързи мерки от страна на МВР съд и прокуратура както и от другите ресорни министерства за предотвратяване на насилието над животните както и бързи и адекватни производства при установени вече случаи.


#права #животни #протест #Народно събрание #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"