Aрмията да не се използва за предизборни цели, настоя Плевнелиев

Aрмията да не се използва за предизборни цели, настоя Плевнелиев
снимка: president.bg
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев настоя партиите да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и бежанската криза в предизборната обстановка. 

По повод призивите президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради бежанците и заради състоянието на армията, той отговори със съобщение, в което се казва, че и по двата случая вече е свикван Консултативен съвет.

Още 2013 година всички партии са взели единодушно решение за това, че са налице рискове за националната сигурност във връзка с бежанската криза и са обмислили стъпките за овладяване на ситуацията. Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални. Президентът очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка.

Относно армията също е имало съвет през април тази година, където са набелязани решения. Държавният глава настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС.

Плевнелиев настоява да бъдат спазени решенията на КСНС както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията.

Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „Сигурност“ като цяло.

 

 

#Росен Плевнелиев #армия #бежанска криза #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"