Магистрала и ж.п. линия между България и Албания пускат Плевнелиев и Буяр Нишани

Магистрала и ж.п. линия между България и Албания пускат Плевнелиев и Буяр Нишани
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но също така магистрала и железопътна линия, посочи президентът Росен Плевнелиев пред държавния глава на Албания Буяр Нишани, който е на официално посещение у нас.

Въпросите на енергийната и транспортна свързаност доминираха разговорите между двамата.

Разстоянието между двете страни е само 300 км и изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще насърчи бизнес контактите, заяви Плевнелиев, цитиран от президентската пресслужба.

Освен транспортните връзки страните от Балканите се нуждаят и от енергийна свързаност. Плевнелиев се обяви за създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа и също така изрази желание България да се включи в изграждащия се енергиен пръстен, включващ Албания, Черна гора, Косово и Сърбия. Той припомни, че страната ни е традиционен износител на ток за региона, притежава два пъти повече енергийни мощности, отколкото са й необходими.

Плевнелиев изрази готовността на България и родния строителен бизнес да участват в различни проекти в Албания, които се финансират както с европейски пари, така и от Тирана. Той посочи, че нашите строители могат да предложат конкурентни цени за изгражданите обекти.

И двамата държавни глави изразиха съжаление, че икономическите и търговски контакти са далеч от желаното ниво, още повече, че между София и Тирана има всички предпоставки за тяхното развитие – традиционни исторически добри политически отношения.

Президентите Плевнелиев и Нишани подчертаха значението на енергийната диверсификация за региона и Европейския съюз. Албанският гост заяви, че страната му е част от маршрута на Транс-адриатическия газопровод и че много от балканските държави, разположени на север са изразили желание да се присъединят към него, когато стане готов. Нишани отбеляза, че Албания развива производството на електричество от ВЕЦ и покани българския бизнес да инвестира. Плевнелиев на свой ред заяви, че родният бизнес проявява интерес от развитието на ВЕИ централи в чужбина.

По време на срещата е засегната и темата за присъединяването на Албания към ЕС. Буяр Нишани благодари за помощта, която София оказва на неговата страни и добави, че ние можем да помогнем на Албания в усвояването на парите от еврофондовете.

Тирана също така е подкрепила българското предложение за ненарушимост на границите в региона, което беше инициирано от външното министерство начело с Даниел Митов, съобщи Плевнелиев. Той добави, че в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), чийто ротационен председател е България в периода от 1 юли 2015 до 30 юни 2016 г., предлагаме три инициативи. Те са свързани с изграждането на демократичните институции, енергийната свързаност и диверсификация и справянето с бежанския и мигрантски поток. По всяка една от тях през първата половина на следващата година ще се състои конференция на високо равнище, чийто домакин ще бъде България, каза още Плевнелиев.

Двамата президенти също така са обсъдили и проблема с бежанците и мигрантите.

Росен Плевнелиев каза, че никой няма право да отказва убежище на бежанци, ако те го поискат. Но също така подчерта, че страната ни прави разлика между бежанци, бягащи от зони на конфликти, и икономически мигранти. Плевнелиев смята, че „не е решение да си прехвърляме бежанци един на друг, не е решение те да се транспортират от една граница до друга граница, не е хубаво това, което се случи на сърбо-хърватската граница“.

#Росен Плевнелиев #Буяр Нишани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"