ДБГ иска кабинета да продължи да настоява за членството ни в Шенген

ДБГ иска кабинета да продължи да настоява за членството ни в Шенген
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството да продължи да настоява за българско членство в Шенген. Това се посочва в позиция на "Движение България на гражданите" по повод отлагането на решението на поетапното приемане на България в Шенген.

"ДБГ, като част от Реформаторския блок, възразява срещу липсата на единодушие на страните членки. Смятаме, че това е проява на политическо късогледство в този критичен за Европа момент, когато съюзът повече от всякога се нуждае от лидерство", се посочва в позицията.

Оценяваме усилията на българското правителство в последната една година, особено на вицепремиера Меглена Кунева, да се осигури положително становище на страните членки за приемането ни в Шенген, като политически ефективни. За една година броят на държавите, противопоставящи се на българското членство, беше сведен от седем на една, е посочено в документа.

Според ДБГ в контекста на бежанската криза България трябва да има достъп до информационните системи на Шенген. Очакваме партньорите ни от Европа да направят решителна лидерска стъпка и да предприемат действия за разглеждане на решение за приемането на България в Шенген още през декември 2015 г., се посочва в позицията.

ДБГ настоява Народното събрание да излезе с нарочна декларация по тази ключова за страната ни политика.

От ДБГ смятат, че трябва да се прекратят започналите днес опити на опозиционните политически сили да "извличат евтини политически дивиденти от ситуацията и да я използват за дребни политически нужди".

#ДБГ #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »