Бивш член на ООН обвинен във взимане на подкуп от 1,3 млн. долара

Бивш член на ООН обвинен във взимане на подкуп от 1,3 млн. долара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американските власти повдигнаха обвинения за взимане на подкупи срещу бившия президент на Общото събрание на ООН Джон Аш.

Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън. Прокурорите от Ню Йорк са на мнение, че Джон Аш е „превърнал ООН във поле за печалби“като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори с правителства. Получените като подку1,3 млн. долара бившият висш чиновник на световната организация похарчил за луксозни стоки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун бил шокиран и дълбоко загрижен от случая.

„Срещу часовници „Ролекс“, баскетболно игрище и поръчкови костюми Джон Аш продал себе си и световната институция, на която е бил начело“, е оценката на американския федерален прокурор Прийт Бхарара. „Обединени от алчност, те превърнали ООН в поле за печалби“.

Освен че уреждал незаконни сделки и взимал подкупи, бившият шеф в ООН укривал нечистите си приходи от облагане с данъци. Без да се двоуми Аш приемал добре настроени към него бизнесмени да плащат по 850 долара на ден за неговия и на семейството му престой в хотел в Ню Орлийнз.

Аш бил арестуван във вторник. Задържани са още петима души, сред които и Нг Лап Сън. Сред арестуваните е и друг дипломат – Франсис Лоренцо от Доминиканската република, и двама натурализирани американци, които живеят в Китай и за които се предполага, че са организирали дейността на престъпната схема. Срещу тях са повдигнати обвинения в подкупване на служител на ООН и пране на пари. Бхарара допълва, че разследването на случая продължава и не изключва още арести.


#подкуп #ООН #Бан Ки Мун #хотели #часовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »