Ненчев получи ОК за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полшa

Ненчев получи ОК за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полшa
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На закрито заседание правителството даде мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев да подпише междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 с Полша. За решението съобщиха от пресслужбата на военното ведомство.

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29. То установи, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29, сочат от МО.

Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.

Подготовката за сключването на споразумението с Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев в Полша, когато за първи път бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на военно-техническото сътрудничество между двете страни-членки на НАТО, припомнят от МО. В хода на преговорите с полската страна бяха изготвени и съгласувани Споразумение за сътрудничество във военната област между Република България и Република Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество.

Документите бяха подписани на 28 август 2015 г. по време на официалната визита на вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк в България.

В продължение на няколко месеца беше подготвен проект на междуправителствено споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29. В началото на октомври българска работна група посети Полша за финализиране на клаузите на междуправителственото споразумение.


#Николай Ненчев #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »