Клаудия Кардинале: Живях 152 живота

Клаудия Кардинале: Живях 152 живота
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Никъде фразата "Да осъществиш собствената си мечта" не е толкова актуална, колкото в нашата актьорска професия”, каза гранддамата на европейското кино Клаудия Кардинале, след като бе удостоена със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ.

Актриса се нареди до знаменитите режисьори, също носители на отличието, като Иржи Менцел, Никита Михалков, Дейвид Линч, припомни БГНЕС.

На церемонията Кардинале сложи професорска тога и шапка, ушити специално за нея и каза на студентите: “Да правиш кино, това е да мечтаеш обща мечта с други хора. Макар че аз надали съм добър пример, тъй като никога не съм мечтала да ставам киноактриса.”

Клаудия Кардинале разказа пред студентите, дошли на майсторския й клас, че да правиш кино е като да мечтаеш заедно с други хора. Тя сподели за различията в актьорската професия през 50-те години, когато самата тя застава пред камерата и сега.

В момента актрисите трябва да са много по-подготвени в сравнение с миналото, защото има много по-голяма конкуренция, посочи звездата.

Легендарната актриса  е родена и израснала в Тунис, който са наричали "малката Сицилия". Като малка тя е искала да стане изследовател, за да опознае света. Бурна и дива по нрав, тя е отказвала да говори с почти всички. Външният й вид обаче е впечатлявал още в най-ранни години.

На конкурс за най-красива италианка в Тунис през 1957 година, в чиято организация участва майка й, Клод - както са я наричали, е забелязана и веднага е обявена за най-красивата италианка в Тунис, а за награда посещава Международния филмов фестивал във Венеция. Като 16-годишна ученичка двама режисьори я забелязват и чрез директора намират баща й, който позволява тя да се снима. Така първият филм, в който се снима е "Златните пръстени", а веднага след него и "Гоха", където участва и Омар Шариф.

„Прекрасно е да се преобразиш пред камерата, но също и да се върнеш обратно в себе си”, твърди тя. „Хубавото в нашата професия е, че можеш да живееш различни животи и аз живях 152 живота”, заяви гранддамата на европейското кино.

Кардинале бе у нас за премиерата на “Имало едно време един уестърн” в сряда вечерта.

Още преди да пристигне в София, Клаудия Кардинале получила лична покана от министъра на културата Вежди Рашидов да разгледа с него разкопките при Ларгото. По думите на актрисата, днес тя била удивена от българския министър, който на практика ѝ изнася кратък урок по история на България.

“Засмяхме се, като ѝ казах, че Филипополис е по-стар град от Рим. Хората не знаят тези неща и тя беше приятно изненадана”, коментира Вежди Рашидов. Той показа на Кардинале и църквата “Св. Петка Самарджийска” в подлеза до ЦУМ и обясни, че според народната памет Апостола на свободата Васил Левски е бил погребан до олтара на този старинен столичен храм. 

По-рано днес Кардинале разгледа и храм-паметника “Св. Александър Невски”.

#Клаудия Кардинале #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници