Икономическа криза, ако се приложи пътнана карта в енергетиката, пророкува бизнесмен

Икономическа криза, ако се приложи пътнана карта в енергетиката, пророкува бизнесмен
A A+ A++ A

Ако идеите, залегнали в Пътната карта за неотложни реформи в енергетиката, бъдат приложени, това означава незабавна политическа и икономическа криза в България.Това мнение изрази пред бТВ бизнесменът Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".

Той даде пример с лансираната от работодателските съюзи идея за национализация на двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица изток", за които по думите му има интерес от инвеститор от Турция.

В икономиката има два вида бизнесмени - едните създават стойност и продукт, от който потребителите имат нужда, а другите се целят в обществените ресурси и се опитват да ги откраднат, коментира Прокопиев.

"Енергетиката е най-благодатната тема за политически спекулации, защото по нейна линия минава държавният контрол по ключови обществени отношения - за домакинствата и за бизнеса", каза Прокопиев.

В България електроенергията е четвъртата най-евтина в Европа, докато руският монопол на пазара на природен газ и горива принуждават българите да плащат най-високите цени в ЕС за тези продукти, а това отнема от конкурентоспособността на икономиката, каза още бизнесменът.

#енергетиката #Иво Прокопиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници