Очаквано: Светлана Алексиевич взе Нобеловата награда за литература

Очаквано: Светлана Алексиевич взе Нобеловата награда за литература
A A+ A++ A

67-годишната беларуска писателка Светлана Алексиевич е новият лауреат на Нобеловата награда за литература, обяви Нобеловият комитет. Тя получава наградата "за нейните полифонични творби, паметник на страданието и смелостта в наше време."

Наградата е на стойност 8 милиона шведски крони или 972 хиляди долара.

Литературата е четвъртата обявена тази година Нобелова награда. Призът носи името на своя основател, изобретателят Алфред Нобел, и се присъжда от 1901 година за постижения в областта на науката, литературата и мира.

Алексиевич е наричана "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора. Години наред тя събира материал, за да издаде първата си книга - "Войната не е с лице на жена" (1985 г.). Творбата е базирана на разказите на стотици жени, които са участвали във Втората световна война.

Това е първата книга от мащабния цикъл на Алексиевич, наречен "Гласове от утопия", който описва живота в Съветския съюз от гледна точка на обикновения човек.

Сред темите, застъпени в творчеството на писателката, са Чернобилската криза ("Чернобилска молитва", 1997 г.) и съветското нахлуване в Афганистан ("Цинковите момчета", 1990 г.).

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: "Свобода! Свобода!". Какво се случи с тези хора? Сега скандират: "Путин! Путин!". Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: "Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!" Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

#Нобел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"