Туск ни хвали за граничния контрол: Готови сте за Шенген

Туск ни хвали за граничния контрол: Готови сте за Шенген
A A+ A++ A

Заради защитата на нашата граница покрай имигрантската криза председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви своята подкрепа за кандидатурата ни за Шенген.

Ние много добре разбираме колко много ресурси използвате, за да защитите турските и гръцките граници. За мен това е ясно доказателство, че вие сте готови да бъдете част от шенгенското пространство и заслужавате похвала за активното участие в операциите на Фронтекс и в други държави-членки, каза Доналд Туск във Варна.

Това е още едно доказателство за вашата ангажираност към европейската солидарност. Но солидарността е двустранна и ако възникнат допълнителни трудности на границите на България, може да се разгледат възможности за предоставяне на подкрепа от ЕС под формата на финансова помощ и друг вид помощ, увери Туск.

Той подчерта, че днес България е най-добрият пример за охрана на границите и най-добрият пример за останалите държави-членки.

„Ние трябва да сме реалисти и да пренасочим дебата от това как да се справим със симптомите, към това как да се справим с основните причини. В резултат от специалния Европейски съвет, който се проведе на 23 септември, в момента има едно общо виждане между всички държави и правителствени ръководители на ЕС, че възстановяването на контрола по външните граници на ЕС, е нашата основна задача. Възстановяването на контрола на нашите външни граници, е безспорно условие за една ефективна хуманитарна и безопасна политика в областта на миграцията”, убеден е Туск.

На неформалното заседание на държавните и правителствени ръководители миналия месец ние също така постигнахме напредък към намиране на решения за хаоса, който наблюдаваме на външните ни граници. Отново ще заседаваме следващата седмица, за да видим какво е било направено досега и да приемем по-нататъшни насоки за работа. Това ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция, подчерта още председателят на Европейския съвет.

В този контекст, посочи Туск, е положително това, че Бернардино Леон предложи създаването на национално правителство на единството в Либия. „Насърчавам всички страни и партии да не пропускат тази възможност, защото Либия разполага с прекалено малко възможности за постигане на траен мир”, добави Доналд Туск.

Той съобщи, че на срещата си с Борисов са обсъдили и енергийни въпроси. „Енергийната сигурност си остава приоритет за ЕС. Ключовите инфраструктурни проекти, които ЕС е договорил с България и други страни в региона, трябва да бързо да се изпълняват с цел да се създаде една устойчива мрежа, която да ни защити от външни рискове. Трябва да продължим усилията за диверсифициране на енергийните доставки, за да намалим зависимостта си само от един доставчик. За тази цел трябва да прилагаме решително енергийното законодателство и да гарантираме, че всички споразумения съответстват на разпоредбите за енергийна сигурност на ЕС. Това е приоритет на Европейския съвет и на комисията, независимо дали става въпрос за юга или за севера”, подчерта Туск.

И накрая последно във връзка с разширяването на Шенген, аз знам, че много в България смятат, че това вече трябва да се е случило. Мога да ви уверя в моята подкрепа за вашето присъединяване, но ние се нуждаем от съгласието на всички държави-членки. Работим по усилието това да стане. Междувременно България трябва да гарантира, че реформите в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност продължават усилено да се осъществяват, не само защото ЕС иска това, но преди всичко защото така България ще стане по-силна, категоричен е Доналд Туск.

Преди заминаването си Доналд Туск отправи  топла благодарност към домакина си:

"Благодаря ти, Бойко, благодаря ти приятелю. Благодаря за гостоприемството. Преди посетих Евксиноград като премиер на Полша, сега отново съм впечатлен от тази перла на архитектурата".

Част от варненското културно наследство е в Брюксел, очаквам да видя изложбата на най-старото златно съкровище в света, познато из цяла Европа, добави Туск.


#Доналд Туск #Шенген #Евксиноград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници