Тунизийски комитет получи Нобеловата награда за мир

Тунизийски комитет получи Нобеловата награда за мир
A A+ A++ A

Нобеловата награда за мир тази година отива при Тунизийския комитет за национален диалог заради неговия принос към установяването на демокрацията в страната след Жасминовата революция през 2011 г.

Комитетът се състои от четири организации от Тунис – Тунизийският основен трудов синдикат, Тунизийската конфедерация на индустрията, търговията и занаятите, Тунизийската лига за човешки парва и Тунизийската асоциация на адвокатите.

Организациите представляват различните части и ценности на обществото в страната, в това число работната класа, благосъстоянието, върховенството на закона и човешките права.

„Норвежкият нобелов комитет се надява, че тазгодишната награда ще допринесе за защитаването на демокрацията в Тунис и ще бъде вдъхновение за тези, които защитават мира и демокрацията в Близкия изток, Северна Африка и останалата част на света“, се казва в официалното съобщение на Нобеловия комитет.

„Повече от всичко наградата цели да окуражи тунизийския народ, който независимо от големите предизвикателства, положи основите на националната общност, което Комитетът се надява, че ще служи като пример за следване и от други държави“, се казва още в него.

„Жасминовата революция“ се наричат протестите и смяната на властта в Тунис, които започнаха през 2010 г. и поставят началото на т. нар. Арабска пролет. Те водят до свалянето от власт на президента Зин ал Абидин бен Али, който след 23 години се оттегля от власт и напуска страната в началото на 2011 г.

Европейският съюз поздрави Тунизийския комитет за национален диалог, след като днес беше обявено, че той е носител на тазгодишната Нобелова награда за мир.

„Нобеловата награда за мир на Комитета за национален диалог в Тунис показва пътя за изход от кризите в региона – национално обединение и демокрация“, написа върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини в социалната мрежа „Туитър“.

След началото на Жасминовата революция в страната през 2011 г. и избухването на т. нар. Арабска пролет, Брюксел увеличи подкрепата си за северноафриканската държава, осигурявайки й повече хуманитарна и политическа помощ, като в същото време започна и търговски преговори с Тунис.

„Поздравления на Комитета за национален диалог за Нобеловата награда. След посещението ми в Тунис през март аз разбирам и уважавам избора“, написа в социалната мрежа Председателят на ЕС Доналд Туск.

Днес е петият ден от т. нар. Нобелова седмица, в която стават известни носителите на престижното отличие.

В понеделник беше връчена наградата в категория медицина и физиология, която отиде при трима изследователи за техните открития в борбата срещу маларията и инфекциите, причинени от кръгли червеи.

Нобеловата награда за физика беше връчена във вторник на Такааки Каджита и Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на елементарната частица неутриното, които показват, че то има маса.

В сряда бяха отличени трима учени, този път в категория химия. Томас Линдал, Пол Модрих и Азиз Санкар спечелиха наградата за тяхното общо изследване върху механизмите за възстановяване на ДНК.

Четвъртък беше денят на Нобеловата награда за литература, която отиде при писателката Светлана Алексиевич от Беларус, чиито творби са основани на сбор от различни интервюта и обхващат теми като Втората световна война, Чернобил и войната в Афганистан.

Следващият понеделник – 12 октомври, се очаква да бъде даден и призът в категория икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември – денят на кончината на Нобел.

#Нобеловата награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"