Проф. Атанас Тасев: Бизнесът влиза в противоречие със законодателството

Проф. Атанас Тасев: Бизнесът влиза в противоречие със законодателството
A A+ A++ A

Много от предложенията на бизнеса са в противоречие с българското и европейското законодателство, казва в интервю за 3e-news проф. Атанас Тасев.

Идеята на работодателите за „директен” електропровод от двете американски централи към Турция означава те да станат част от електроенергийната система на съседите ни и да отпаднат от електроенергийния баланс на България, дава пример експертът.

Помолен да коментира публикуваните виждания на работодателските организации за Пътната карта за реформи в енергетиката, проф.Тасев казва:

"В последните 10 години енергетиката е в центъра на общественото и политическо внимание поради една елементарна причина, а тя е в конфликта между политиките , свързани с доходите и тези, свързани с цената на ел.енергията. Нерешаването на проблема с ниските доходи насочи вниманието към цената на ел.енергията и , независимо че тя продължава да бъде най-ниска в ЕС за бита , редица правителства търсиха и продължават да търсят „резерви” за нейното намаляване. Каква е цената на този, иначе добре звучащ, но неконструктивен подход, никой не може да каже, защото все още не сме я платили в пълен размер. Ако продължаваме да изнасилваме представителната демокрация с подобни предложения в скоро време ще говорим за българската енергетика в минало време с произтичащите от това последствия за икономиката".

"Преди доста години формулирах тезата за „асиметричната корелация между стабилността на енергийната система и стабилността да държавното управление”, припомня енергийният експерт. По думите му асиметрията се състои в това, че за сваляне на едно правителство е необходимо съчетаване на много и съществени дестабилизиращи фактори, или само един - да дестабилизираш енергетиката.

"Пример за първото е фактът, че правителството „Орешарски” не падна , независимо от масовите протести, а това на „Борисов-1” подаде оставка половин година след вдигане цената на електроенергията. Симпатизирам на усилията на съставителите на Пътната карта да се намали, или ликвидира първопричината, а именно – ценовия дебаланс, породен от „преференциалната” енергетика. Той е в размер на 1,135 млрд. лева на годишна база от общо 2,3 млрд. лв., които следва да заплащаме ежегодно в пълен размер на централите, поставени по силата на европейски директиви в преференциален режим. Този стремеж да ликвидираш причините, а не да се бориш със следствията е в пълно съответствие с най-добрите практики на системния анализ и подход", заключва Атанас Тасев.

Проблемът според него е, че в тази пътна карта няма нито едно предложение, което да може да се реализира в краткосрочен план, без да се влезе в противоречие с действащото българско и европейско законодателство.

Любопитно е, че направените предложения се поставят на публичен дебат не преди, а след представянето им пред правителството, допълва експертът. Обяснението според него се вижда при внимателен прочит на предложенията:  виждасе, че авторите изразяват пълно недоверие към институтите на представителната демокрация.

Щеше да бъде демократично да се предложи „симетричен” вариант, смята Тасев. Щом трябва в посока „прозрачност без граници” бизнесът да влезе в управлението на държавната енергетика, то тогава нека и държавата да влезе в управлението на частните дружества и да се види дали те така ефективно и в съответствие със закона управляват своите дружества.

 Пълния текст на интервюто четете ТУК.


#проф. Атанас Тасев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »