Гъркините на доброволна служба в армията, предлага министър

Гъркините на доброволна служба в армията, предлага министър
A A+ A++ A

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос предлага доброволна военна служба на жени в армията. Уловката е, че гъркините във военни униформи след приключване на служба ще получават по-добра възможност за държавна работа, съобщава БНР от гръцката столица.

Лидерът на Независими гърци-Панос Каменос, който е и министър на отбраната настоява правителството да разгледа възможността за жени-доброволци в гръцката армия.Предложението е подкрепено от Генералния щаб.

Идеята на министерството на отбрана е жени да попълнят местата на военните служби в градовете,като се освободят кадри за поделенията, особено по границите на Гърция. При високата безработица сред младите специалисти се очаква интерес за доброволна служба при жените. В замяна служилите в армията гъркини ще получават предимство при конкурси в държавния сектор, а времето ще се зачита за стаж при служба над 12 месеца.

Идеята за военна служа на жените по традиция не се приема от левицата и вероятно правителството на Сириза не би подкрепило такова предложение,но ако въпросът достигне до парламента, би могло да се получи подкрепа на опозицията.

Аргументите на военното министерство се базират и на възможността за намаляване на безработицата сред жените. Предложението за доброволно включване на жените във военните сили не дава възможност за реакция и на феминистките организации.

До сега темата за жени в гръцката армия не се коментираше публично, но военният министър Панос Каменос я постави на обсъждане по време на изказване в парламента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »