Екстрадираме издирвани за терористична дейност в Холандия

Екстрадираме издирвани за терористична дейност в Холандия
A A+ A++ A

Трима младежи, издирвани от холандската прокуратура за терористична дейност, ще бъдат екстрадирани от страната ни. 

Пред състав на хасковския Окръжен съд 22-годишният Илиас Хасан, 18-годишният Юнес Айса и 17-годишната Шаима Калоуаа заявиха, че искат да бъдат предадени на холандските власти.

Младежите са били задържани в началото на месеца на граничния пункт "Капитан Андреево".

Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в заговор и подготовка за убийство с терористична цел. Прокуратурата в Холандия смята, че тримата са тръгнали към Сирия, за да се присъединят към радикалните ислямистки групировки.

Младежите поддържали връзки с радикализирани лица, а Илиас Хасан миналата година е правил два неуспешни опита да пресече турско-сирийската граница и бил задържан от турските власти.

След заявеното съгласие за екстрадиция съдът им даде задължителните три дни за размисъл, след които те могат да се отрекат от съгласието си или да го потвърдят.

При доброволна екстрадиция влиза в сила “принципът на особеността” - предаденият на друга държава не може да бъде съден там за други престъпления, освен посочените в европейската заповед за арест. Това е защитна клауза, предпазваща подсъдимите от злоупотреби с европейските правила за екстрадиция.

Следващото заседание за предаването на тримата младежи е насрочено за петък. Ако тогава те потвърдят съгласието си, трябва в 10-дневен срок да бъдат предадени на холандските власти.

#младежи #Холандия #екстрадиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"