Путин потвърди: Въздушните удари в Сирия са за подкрепа на Асад

Путин потвърди: Въздушните удари в Сирия са за подкрепа на Асад
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин потвърди подозренията на мнозина - че руските въздушни удари в Сирия са предназначени за укрепване на режима на президента Башар Асад, съобщи Си Ен Ен.

Възможно ли е руснаците наистина да са фокусирани върху унищожаването на „Ислямска държава“ или се целят в сирийските бунтовници, който искат да видят края на династията Асад, пита агенцията.

„Нашата задача е да се стабилизира законното правителство и да се създадат условия за постигане на политически компромис с военни средства, разбира се“, отговаря Владимир Путин.

Координираните със сирийския режим нападения са срещу „Ислямска държава“ и други терористи според руските съобщения. Наблюдателите отбелязват, че Асад често използва термина „терористи“, за да опише сирийците, които са против него.

„САЩ знаеха, че Русия възнамерява да окаже военна помощ на сирийския президент Башар Асад и затова операцията на руската бойна авиация срещу „Ислямска държава” не беше неочаквана за Вашингтон”, заяви американският държавен глава Барак Обама в интервю за предаването „60 минути” по „Си Би Ес”.

„Ние разполагаме с достатъчно добро разузнаване. Ние наблюдаваме. Знаехме, че руснаците искат да подпомогнат Асад, тъй като бяха обезпокоени от възможен колапс на режима”, каза Обама.

Според американския лидер обаче руската стратегия в Сирия не работи и индикация за това е фактът, че Русия е решила да изпрати в региона бойна авиация. По негово мнение, докато Асад е на поста си, умерената сирийска опозиция няма да може да се фокусира върху справянето с "Ислямска държава".

#Владимир Путин #Сирия #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"