Унгария се опасява от нова милионна бежанска вълна

Унгария се опасява от нова милионна бежанска вълна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейския съюз /ЕС/ продължава да подценява опасността от масовата миграция на милиони души.

Това предупреждение отправи унгарският министър на външните работи Петар Сиярто, цитиран от МИА и БГНЕС. Дипломатът се обяви за постигане на споразумение с Турция, Ливан, Йордания и Ирак за подпомагане на бежанците.

"В случай, че ЕС загуби доверието на страните, където в момента се намират повечето бежанци, тогава нейните граници ще бъдат превзети от милиони нови бежанци", каза още Сиярто след срещата на министрите на външните работи в Брюксел и добави, че "е необходимо спешно споразумение с Турция, Йордания и Ливан".

Според него, "ако ЕС не може да контролира границите си и не постигне споразумение с Турция, Ливан, Йордания и Ирак за подпомагане на бежанците, които се намират на тяхна територия, тогава Европа ще бъде залята от милиони бежанци". Много бързо трябва да постигнем споразумение със съседите на Сирия, за да може там да бъдат задържани бежанците, каза още той.

Той предупреди, че до момента "нищо не е направено за търсенето на причините за бежанската криза и борбата срещу Ислямска държава". "На срещата водихме много сериозен дебат за защитата на границите и министърът на външните работи на Люксембург каза, че трябва да се гарантира защитата на границите. Това е добра цел, но проблемът е в това, че това не функционира. Ако това действаше нямаше да имаме тези 357 119 нелегални мигранти в Унгария", подчерта Сиярто. Той даде за пример защитата на южната граница на Унгария от четирите държави от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Според него по подобен начин е трябвало 28-те страни от ЕС да защитят заедно външните граници на Гърция.


#Унгария #бежанци #мигранти #вълна #ЕС #граници #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"