Турция предупреди САЩ и Русия да не подкрепят кюрдите в Сирия

Турция предупреди САЩ и Русия да не подкрепят кюрдите в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция предупреди САЩ и Русия, че няма да толерира териториални придобивки на кюрдските бойци в Сирия в близост до своята граница, съобщиха двама висшестоящи турски представители пред агенция Ройтерс.

„Това е очевидно и не се шегуваме“, каза един от тях по повод на възможността сирийските кюрдски милиции да пресекат река Ефрат и да разширят контрола си по границата с Турция от Иракски Кюрдистан към бреговете на Средиземно море.

Турция се притеснява, че настъпването на сирийските кюрдски милиции - Отряди за народна самоотбрана (ОНС), и тяхното политическо крило на Сирийския демократичен съюз, в близост до границата ще разпали сепаратистките амбиции на турските кюрди в югоизточната част на страната.

„Сирийският демократичен съюз става все по-близък в последно време както със САЩ, така и с Русия. Ние виждаме СДС като терористична група и искаме всички страни да обмислят последствията от своето сътрудничество (с него)“, каза един от турските официални представители.

Вашингтон е подкрепял и ОНС като сила срещу групировката „Ислямска държава“ в страната, а Анкара подозира и Русия в оказване на подкрепа на организациите на сирийските кюрди.

„С подкрепа от Русия Сирийският демократичен съюз се опитва да завземе територия между Джараблус и Азаз, движейки се на запад от Ефрат. Ние никога няма да приемем това“, каза още той.

Според него Анкара вече е изразила притесненията си на среща на високо ниво между САЩ, Европейския съюз и Русия. Турският представител обаче отказа да уточни дали и какви действия би предприела Турция в случай, че ОНС прекоси Ефрат. Страната е провеждала въздушни удари срещу цели на турската Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, но нападения срещу сирийските кюрди биха били по-рисковани, тъй като могат да доведат до конфликт с Вашингтон и Москва.

Снимка: БГНЕС

#Турция #САЩ #Русия #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"