Путин призова САЩ и ЕС да участват в ударите срещу ''Ислямска държава''

Путин призова САЩ и ЕС да участват в ударите срещу ''Ислямска държава''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Всички, които искат да работят с нас, са добре дошли.'' 

Това заяви руският президент Владимир Путин на инвестиционния форум "Русия ви кани", цитиран от Българското национално радио (БНР). 

Фразата му беше насочена не само към инвеститори, но и към САЩ, ЕС и страните от Близкия изток, които той призова да работят конструктивно и съвместно с Русия за намиране на разрешение на кризата в Сирия. 

Путин подчерта, че Русия специално е предупредила западните си партньори за своите намерения за удари по обекти на ''Ислямска държава'' в Сирия, въпреки че самата тя никога не е била предупреждавана за подобни действия от партньорите си. Москва е не получила отговор и на молбата си Вашингтон да й съдейства за точността на нейните удари по терористите. 

''Често чуваме, че нашите летци удрят не където трябва, не по позиции на Ислямска държава. Обърнахме се и помолихме "Дайте ни тези цели, които смятате за терористични". Отговориха ни "Не, не сме готови". Тогава пак помислихме и зададохме още един въпрос, кажете ни къде не трябва да удряме. Пак никакъв отговор. Това не е шега. Как да работим заедно? Струва ми се, че някои наши партньори имат каша в главата си. Нямат ясна представа какво става на онази територия и какви цели преследват,'' каза Путин.

Путин настоя, че за успешното неутрализиране на терористичната заплаха от ''Ислямска държава'' е необходима не само координация между военните ведомства, но и цялостно сътрудничество между Русия, САЩ, Европейския съюз, Турция, Саудитска Арабия, Йордания, Ирак и останалите страни от Близкия изток. 

Руският президент смята, че всяка от тези сили трябва да работи с хората вътре в Сирия, над които имат влияние, и да ги накарат да седнат заедно на масата на преговорите и да търсят компромис. Той припомни, че Русия вече е предложила да домакинства среща на високо политическо ниво по тези въпроси.

#ислямска държава #Владимир Путин #САЩ #Русия #ЕС #Турция #Близък изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »