ЕС и Турция създадоха общ план за действие за миграцията

ЕС и Турция създадоха общ план за действие за миграцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На срещата на високо равнище на ЕС е създаден план за общи действия на страните членки и Турция за борба с миграцията, съобщиха световните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че това е важен етап в спирането на мигрантската вълна, съобщава ДПА. По думите му въпросът за създаването на единен план за действие е бил много сложен за всички.

Планът е резултат от усилени преговори с турските лидери в Брюксел, Анкара и Ню Йорк, подчерта Туск.

Той поясни, че са взети важни решения за защита на външните граници на съюза. На срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС европейската гранична служба "Фронтекс" е получила засилен мандат и правото да връща незаконните мигранти, посочи Туск, цитиран от ТАСС.

"Главната цел на нашите преговори с Турция е да гарантираме, че бежанците, намиращи се на нейна територия, ще останат там. Втората задача е борбата с престъпните групи, занимаващи се с трафик на хора", подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Размерът на финансовата помощ, която може да получи Анкара, ще бъде определен през следващите дни, добави Юнкер, цитиран от Франс прес.

Страните от ЕС обмислят финансова помощ от около 3 милиарда евро за Турция, съобщи германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя посочи, че Турция вече е похарчила повече от 7 милиарда евро за посрещането на над 2 милиона сирийски бежанци.

Юнкер подчерта, че ЕК е обявила за създаването на специални фондове за финансиране на европейските усилия за борба с миграционната криза на 23 септември. Сумата от 2,2 милиарда евро, предназначени за африканските страни, трябва да бъде събрана от страните членки на ЕС, предаде БТА.

Продължава и подготвката на срещата на високо равнище във Валета между страните от ЕС и от Африка. Очаква се на срещата ЕС да предложи на африканските страни финансова помощ в замяна на контрол над потока от бежанци, отбелязва ТАСС.

Срещата на високо равнище на ЕС трябваше да продължи и днес. Представители на Европейския съвет обаче съобщиха, че вторият ден, 16 октомври, се отменя.

#Турция #план #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"