Архиепископ Йероним: Трагедията вместо да намалява, нараства пред очите ни

Архиепископ Йероним: Трагедията вместо да намалява, нараства пред очите ни
A A+ A++ A

"Не мога да намеря думи, за да опиша трагедията, която вместо да намалява, нараства пред очите ни, с тези думи Атинският архиепископ Йероним се обърна към религиозните лидери, пристигнали в Атина за среща, посветена на кризата в Близкия Изток и мигрантската вълна към Европа.

"Като религиозен водач поемам отговорността и искам прошка лично за всеки загинал човек - бил той дете или възрастен. Защото като духовен пастир, като член на "цивилизована" Европа не съм направил повече, за да спра това пътуване, което вместо билет за надежда потопи толкова много хора в безкрайна скръб", каза духовникът.

Предстоятелят на Гръцката църква говори за опитите на Европейския съюз да намери решение на проблема и ги призова да направят всичко възможно "за по-доброто бъдеще на тези хора, така че на другия бряг на тяхното страшно пътуване към Европа да ги чака надеждата, а не да ги дебне смъртта".

"Дали не трябваше вместо да се събираме днес тук и да плачем за мъртвите деца-бежанци, които всеки ден изхвърля морето, да се погрижим за това родителите им да не бяха напускали домовете си?", запита архиепископът, цитиран от Orthodoxia info.

"Днес сме призовани да оставим думите. Днес сме призовани да вършим още повече дела, за да помогнем на тези измъчени души (...) Всичко различно от това е предателство на нашата християнска идентичност", завърши словото си архиепископ Йероним.

В международната среща участват лидерите на религиозните общности в Близкия Изток и на политици от цяла Европа. Срещата е инициирана от Външното министерство на Гърция и на нея присъстват предстоятелите на всички гръкоезични православни църкви, както и представителство на Московската патриаршия.

#архиепископ Йероним #Атина #мигрантската вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"