Москов: Долна кампания се води срещу ваксините

Москов: Долна кампания се води срещу ваксините
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг, заради появилите се съмнения в качеството на доставената ваксина от Турция.

„Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца", посочи Москов.

Министърът обясни, че са се появили съобщения, които са накарали десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат дали е вярно, че ваксината, която е внос от Турция е опасна.

"Няма по-долна, ниска точка на човешкото падение от това, да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си", заяви Москов.

"Ако вследствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни", посочи здравният минитър.

Екипът на Министерството на здравеопазването подготвя становище до прокуратурата.

"Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление", подчерта Москов, цитиран от БГНЕС.

Министърът на здравеопазването заяви още, че бебетата у нас се ваксинират не с дарената от Турция ваксина за хепатит Б, а с одобрената от Европейския съюз френска ваксина "Енерджикс". От нея има достатъчни количества, за да се имунизират всички новородени у нас. 

 

#Петър Москов #ваксини #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници