''Яндекс'' разработва нова програма за автоматично писане на новини

''Яндекс'' разработва нова програма за автоматично писане на новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската онлайн търсачка „Яндекс“ съобщи, че ще започне експерименталното тестване на нова програма, която може сама да пише новини.

Тя ще работи на базата на компютърен алгоритъм и ще създава кратки текстове за времето и трафика, предаде АФП. Очаква се програмата да заработи през ноември и ще предоставя своите информации за други медии, които се абонират.

„Не я наричаме информационна агенция. От нашата гледна точка това е експериментален прототип на информационния поток на бъдещето – така както информационните агенции един ден може да изглеждат“, съобщиха от пресофиса на компанията.

„Графикът на новините ще бъде развит от наш алгоритъм (или ако искате го наречете робот)“, се посочва още в съобщението.

„Яндекс“ е една от многото компании, които се опитват да разработят система за автоматично генериране на новини. Американската фирма Narrative Science вече разработи програма, която анализира информация и създава англоезични текстове. Руската информационна агенция „Интерфакс“ също използва алгоритми за писане на някои от своите финансови информации, както и американската „Асошиейтед прес“, която използва алгоритъм за създаване на новинарски текстове.


#новини #програма #алгоритъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »