Китай се готви да построи най-големия ускорител на частици в света

Китай се готви да построи най-големия ускорител на частици в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай ще започне строителството на най-големия в света ускорител на частици през 2020 година, съобщава държавна китайска медия, цитирана от ABC News. Инициативата има за цел да разшири познанията за Хигс бозона или “божествената частица”.

Съоръжението, проектирано да смазва субатомни частици с невъобразима скорост, ще бъде два пъти по-голямо от колайдера в ЦЕРН, Швейцария, където Хигс бозонът беше открит. Учени смятат, че частицата е фундаменталният градивен блок на вселената, коментира агенция ''Фокус''.

Финалната коцепция за проекта се планира да бъде завършена до края на следващата година, казва за China Daily Ванг Ийфанг, директор на Института за високоенергийна физика към Китайската академия на науките. Предвижда се ускорителят да генерира милиони Хигс бозони, много повече, отколкото позволява капацитетът на европейския Голям адронен колайдер (LHC). Това ще даде възможност на изследователите да намерят отговорите на ключови въпроси за естеството на Вселената.

Според плановете китайският колайдер ще произвежда седем пъти повече енергия от Големия адронен колайдер, сблъсквайки електрони и фотони при свръхвисоки скорости, за да произведе лесно изплъзващите се субатомни частици в безпрецедентен мащаб.

Във време на финансови ограничения, когато редица държави намаляват обема на изследванията без непосредствено практическо приложение, Китай инвестира крупни суми както в теоретични, така и в практически научни проекти, надявайки се да се превърне в световен лидер в редица области - от биологията до космологията. Ванг смята, че Кинхуангдао, северен пристанищен град в единия край на Великата китайска стена е идеално място за подземното съоръжение.

#Китай #изследвания #субатомни частици #ЦЕРН #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"