Производителите на безалкохолни скочиха срещу "данък обществено здраве"

Производителите на безалкохолни скочиха срещу "данък обществено здраве"
A A+ A++ A

Проектозаконът на министъра на здравеопазването Петър Москов трябва да бъде оттеглен, а плановете за „Данък обществено здраве“ трябва да бъдат замразени, заяви в официално становище Европейската асоциация за безалкохолни напитки UNESDA.

Становището посочва, че данъкът е дискриминационен по своята природа и без да отчита научните доказателства не би изпълнил нито един от критериите, изискващи се от модерните данъчни политики за акцизи върху определени категории продукти.

„Данък обществено здраве“ би бил една несправедлива и дискриминационна мярка за събиране на допълнителни средства за държавната хазна, която ще създаде огромна административна и бюрократична тежест. Тази тежест ще засегне потребителите с ниски доходи, ще навреди на местния бизнес, без да осигури никакви осезаеми решения на въпросите, свързани с общественото здраве.”, се казва в изявлението.

Асоциацията подчертава, че планираната мярка противоречи на предвижданата цел, а именно за „подобряване на здравето на населението“, тъй като не може да демонстрира как един данък върху потреблението би подпомогнал подобна цел.

Стремежът на здравния министър Петър Москов е новият данък да влезе в сила от догодина. С него ще се облагат чипсове, снаксове, сухи супи, бульони, газирани напитки и такива, съдържащи кофеин, шоколадови бонбони, шоколад, както и сладоледи. Всички те се очаква да поскъпнат средно с между 40 и 80 стотинки за бройка или за литър. Най-голямо е оскъпяването при продукти, които съдържат растителни масла.

Сандвичи с пържени картофи, маргарин и тестени изделия с подобни масла скачат с 3 лв. 10 ст. Очаква се да поскъпнат дори баничките, ако са приготвяни в трансмастни киселини. Конкретният процент, с който ще бъдат увеличавани цените на всички тези храни, ще се определя индивидуално спрямо количеството сол, захар или кофеин, които съдържат над определената норма.

#Петър Москов #вредни храни #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници