България участва с 50 хиляди евро във фонда в помощ на Африка

България участва с 50 хиляди евро във фонда в помощ на Африка
A A+ A++ A

България участва с 50 хиляди евро в създадения днес Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави. Сумата беше публикувана от Европейската комисия заедно с първоначалните вноски и на останалите 27 страни от Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов заедно с колегите си положи подпис на официална церемония по откриването на фонда в малтийската столица Валета. На второ заседание на високо равнище продължават преговорите с африканските лидери за общи мерки за спиране потока от нелегални имигранти.

Европейският съюз учреди специален фонд от 1,8 милиарда евро за борба с миграционната криза в страните от Африка. Документът беше подписан тази сутрин от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на всички страни, участвали на срещата Европейски съюз - Африка, която се провежда в малтийската столица Валета. Целта е част от предложените мерки на ЕС за справяне с нелегалната имиграция.

На срещата на високо равнище, която започна снощи, обаче имаше противоречия между европейските и африканските лидери. 

Стремежите и нуждите на хората трябва най-вече да бъдат задоволявани в родината, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск и подчерта, че легалната миграция дава възможности за някои, но не за всички.

Решаваща е борбата с трафика на хора. Нелегалните мигранти трябва бързо и ефективно да се връщат. Доброволният начин е за предпочитане. Но когато не е възможен – принудителното експулсиране е предпоставка за добро управление на миграционната политика, каза Туск.

#фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"