Нов тест за определяне на предразположението към рак на дебелото черво

Нов тест за определяне на предразположението към рак на дебелото черво
A A+ A++ A

Около ¼ от европейците между 20 и 54 години имат полипи на дебелото черво. Te се приемат за доброкачествени. Но някои от тях се развиват в рак... въпросът е как да се разбере навреме.

В продължение на 10 години френски учени от екипа на Катрин Сева са изследвали отстранени полипи на пациенти за наличието на определен белтък, наречен прогастрин. За него се знае, че има роля в образуването на рак на дебелото черво. За учените е било важно да открият дали наличието му може да предскаже появата на  рак в годините след отстраняването на полипите.

Анализите показали ясна зависимост между повишените нива на прогастрин и появата на предрак. Въпреки че полипите били определени като доброкачествени и без риск за рак, 100% от пациентите, които имали повишени нива на прогастрин за 2 до 10 години развили аденоми, които от своя страна в 62% се развиват в рак до 5 години. Обратно, при пациентите, при които е установена липса или малко количество прогастрин, никакво новообразувание не се е развило през следващите 10 години след махането на полипите.

Дали това ще стане рутинен тест? Изследването на прогастрин в отстранен полип ще даде възможност да се определи рискът от развитие на рак в бъдеще при всеки пациент. Високият риск дава възможност за по-задълбочено проследяване и съответно възможно най-ранно диагностициране и радикално лечение. Понастоящем след отстраняването на полип на пациентите не се препоръчва никакво специално наблюдение. Тест, който да селектира пациентите с риск, е необходим и надеждите на учените са големи.

Съобщение на Inserm, France  - март 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"