Първи реални опити за генна модификация се очакват през 2017г.

Първи реални опити за генна модификация се очакват през 2017г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Генетичното модифициране на хора може да стане факт до две години, след като частна биотехнологична компания обяви плановете си да започне първите тестове на революционен нов метод, пише The Telegraph.

Базираната в САЩ Editas Medicine, посочва, че възнамерява да бъде първата лаборатория в света, която ще коригира ДНК на пациенти, страдащи от генетично заболяване - в случая вродена амавроза на Лебер, причиняваща слепота.

Заболяването нарушава нормалното функциониране на ретината - чувствителния към светлина пласт от клетки на дъното на окото. Болестта се проявява при раждането или в първите месеци от живота и води до пълно ослепяване. Рядката наследствена болест се причинява от дефект в гена, който регулира производството на изключително важен за зрението протеин.

Учените от Editas Medicine обаче смятат, че могат да поправят мутиралата ДНК, използвайки новата технология Crispr. Изпълнителният директор на компанията Катрин Босли заявява, че се надява да започне тестове на технологията върху слепи пациенти през 2017 година. Това би бил първият случай на прилагане на метода върху хора. В момента генетичното модифициране е забранено в САЩ, което означава, че фирмата трябва да получи специално разрешение от регулаторните органи.

Технологията се базира на естествен защитен механизъм на бактериите. В тяхната ДНК има код, принадлежащ на вируси. Благодарение на това бактериите са в състояние да разпознават вирусите и да отделят ензим, който ги атакува, отстранявайки тази част от генетичния код.

Учените си служат с този механизъм като с вид “молекулярни ножици”, които отстраняват мутирали части от ДНК. Методът е спорен, тъй като генетичните промени могат да се предадат на следващото поколение. Критиците на технологията се опасяват, че намесата може да предизвика нежелани последици в други части на генома, както и че може да се използва за създаване на бебета по поръчка. Според статия на Technology Review, в очите на пациентите, които ще участват в опитите на Editas ще се инжектира смес от вируси, заредени с инструкции да изтрият около 1000 букви от кода на ген във фоторецепторните клетки, наречен CEP290.

#лаборатория #ДНК #ензими #клетки #механизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници