България обеща да подкрепи Молдова по пътя към ЕС

България обеща да подкрепи Молдова по пътя към ЕС
Молдова много уверено върви по пътя на европейската интеграция. Те свалиха бюджетния си дефицит на 2,4% от едни доста по-високи нива, заяви Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов изрази безспорната подкрепа на България за Молдова по пътя на европейската интеграция.

По време на срещата в Министерския съвет в четвъртък българският министър-председател пожела на колегата си Владимир Филат подкрепата на цялото общество в стремежа му да приобщи Молдова към голямото европейско семейство, предаде „Фокус“.

„Молдова много уверено върви по пътя на европейската интеграция. Те свалиха бюджетния си дефицит на 2,4% от едни доста по-високи нива“, заяви Бойко Борисов и обеща подкрепа за страната в Европейската народна партия и Европейския съвет.

„Благодаря на правителството на България за подкрепата, която са ни оказвали. Преминваме през труден период на евроинтеграция, а България има опит в това“, каза в отговор Владимир Филат и подчерта, че България може да служи за пример.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изрази благодарност към Молдова за отношението на страната към българската общност в Тараклия.

По време на официалната визита на правителствената делегация на Молдова вицепремиерите на двете държави Цветан Цветанов и Юрие Лянка подписаха Споразумение за сътрудничество при бедствия.

Владимир Филат посочи, че двустранните икономически отношения са много добри и през 2011 г. търговският обмен между България и Молдова е надвишил 100 млн. евро.

По повод интерконекторните връзки между Молдова и Румъния, чието изграждане ще започне през май, както и бъдещата газова връзка между България и Турция, с подкрепата на Европейската комисия ще доведат до диверсификация на газовите доставки за много страни в региона.

На двустранната среща беше отбелязано, че туристическият поток между България и Молдова се е увеличил два пъти.

#Бойко Борисов #Владимир Филат #Молдова #България #Цветан Цветанов #ЕС #европейска интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »