Оправданият Тошко Добрев: Делата за „Софийски имоти“ са скалъпени

Оправданият Тошко Добрев: Делата за „Софийски имоти“ са скалъпени
Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път се счупи на Прокуратурата стомната, каза Тошко Добрев (правият на снимката) след оправдателната присъда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият изпълнителен директор на „Софийски имоти“ Тошко Добрев беше оправдан по едно от делата за злоупотреби в общинското дружество.

По първите две дела Тошко Добрев получи две присъди по 4 години лишаване от свобода.

На 13 януари състав на Софийски градски съд го осъди на 4 години затвор и го лиши от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана със стопанско управление, в срок от 7 години.

По последното дело прокуратурата поиска 7,5 години затвор, но съдът оправда Тошко Добрев.

„Делата на „Софийски имоти“ са скалъпени и нямат нищо общо с правото“, заяви бившият директор, цитиран от „Фокус“, след заседанието в четвъртък.

Той беше подсъдим по делото за безстопанственост заедно с борда на директорите на дружеството.

Тошко Добрев беше обвиняем, защото умишлено не е положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество в периода 12.12.1999 г. – 25.01.2000 г.

При увеличаване капитала на търговско дружество „Симитра 1“ АД Добрев е апортирал в дружеството три недвижими имота в нарушение на решение на Столичния общински съвет относно пазарната цена на имотите, от което са последвали щети за „Софийски имоти“ в особено големи размери - над 340 000 лева.

„Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път се счупи на Прокуратурата стомната и нещата започват да придобиват нормалния си характер“, каза Тошко Добрев след оправдателната присъда.

Той определи делото като репресия срещу него и колегите му, защото по думите му повечето от мотивите са „може би“, „евентуално“, „едва ли не“.

На заседанието в четвъртък освен Тошко Добрев Софийски градски съд призна за невиновни и Станимир Зашев, Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева, Емилия Бакърджиева и Петър Савов – членове на борда на директорите на „Софийски имоти“.

„Ако някой си направи труда да прочете мотивите по делото, ще види, че там няма нищо общо с правото, ползван е някой екстрасенс, за да се напишат тези мотиви“, каза Тошко Добрев.

Той посочи, че според обвинението 1,8 млн. лв. са били щетите по това дело, но след експертиза се оказва, че след действията на Добрев, не само няма щета, но той сключил договори с 500 000 лева в повече, отколкото е пазарната оценка.

„Това дело с нищо не е по-различно от останалите. Едно и също е обвинението навсякъде, че аз съм се съгласил с оценки на лицензирани оценители, а членовете на борда не са инициирали заседание на борда, с което да ме проконтролират.

Той добави, че срещу него се водят още две дела, които са в съдебна фаза, и отказа повече коментари с аргумента: „Всеки път, когато дам някакво интервю, две нови дела ми се спретват“.

#безстопанственост #дело „Софийски имоти“ #СГС #Софийски градски съд #Тошко Добрев #„Софийски имоти“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"