6 министерства да делят отговорността за водите в България предлага Нона Караджова

6 министерства да делят отговорността за водите в България предлага Нона Караджова
Не е ясно каква част от водния сектор е с неизяснена собственост или без оператор за наблюдение на състоянието и поддръжката, отбеляза министър Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шест министерства да си поделят отговорностите в управлението на водните ресурси в България, предвижда Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, предложена от екоминистъра Нона Караджова.

Според стратегията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлението на всички язовири за питейно-битови и хидроенергийни цели ще бъде концентрирано в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Всички тези язовири ще бъдат включени в Национална хидрокомпания.

За създаването на регистър на водната инфраструктура с информация за собственици и оператори на съоръжения, както и за разработването на годишни и 5-годишни планове за управление и развитие ще отговаря Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

На Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е поверен сектор хидромелиорации, който включва три държавни дружества, като се предвижда тяхното обединение.

Държавната комисия за електро- и водно регулиране (ДКЕВР) ще определя цените във всички водни сектори, като при необходимост Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще създаде програма за водно подпомагане.

Според министър Нона Караджова за реализация на проекта е необходимо финансиране между 13 и 43 млрд. лв., като стратегията ще трябва да наложи политиката във водния сектор за период от 35 години.

По време на отворена дискусия Нона Караджова посочи като огромен проблем на водния сектор силно амортизираната инфраструктура, изградена преди 30-60 години.

Освен това голяма част от инфраструктурата, свързана с изискванията на Европейския съюз, не е изградена.

„Не е ясно каква част от водния сектор е с неизяснена собственост или без оператор за наблюдение на състоянието и поддръжката. Причина за това е, че поддръжката на водните съоръжения е задължение на собственика, като няма организация, която да се занимава с това“, отбеляза министър Нона Караджова.

Съществува и проблем с водоизточниците, където състоянието на водата е под критериите за качество. Също така има големи разлики в цените в сектор ВиК в страната, като разликите ще се увеличават с бързи темпове, отбеляза още екоминистърът.

#Нона Караджова #МОСВ #МИЕТ #МРРБ #МЗХ #ДКЕВР #ЕС #Европейски съюз #МТСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"