Филм, книга и изложба по повод 70-годишнината от рождението на Катя Паскалева

Филм, книга и изложба по повод 70-годишнината от рождението на Катя Паскалева
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Предстоят премиерите на филм, книга и изложба, посветени на 70 години от рождението на обичаната българска актриса Катя Паскалева, предаде БГНЕС.

Екипът на филма „Катя Паскалева. Последната роля” разясни всичко около предстоящите събития в културния живот на България по време на пресконференция.

Филмът „Катя Паскалева. Последната роля” ще бъде излъчен на 26 ноември в кино „Люмиер” в рамките на тазгодишната „Киномания”.

Премиерата на документалната книга-албум, посветена за Катя Паскалева, ще бъде отново в НДК на 5 декември от 17.00 часа. На 5 декември отново в Двореца ще бъде подредена и първата изложба с непоказвани творби на Катя Паскалева. Изложбата ще включва 22 творби, които Катя Паскалева е рисувала в продължение на години, нямайки самочувствието, че е художник. Благодарение на Боян Радев за първи път ще се покажат и три уникални портрета на Катя Паскалева, нарисувани от големия художник Златьо Бояджиев.

„В тези картини се оглежда една нестройна душа, но се оглежда и един голям талант. Това е непознатата Катя, ние ще открием много непознати черти от нейния характер. Изложбата се нарича „Аз-Катя”, защото Катя не се заяви никога приживе като художник. Сигурно Катя, където и да е сега, ще ни се усмихне и ще бъде щастлива,” заяви Георги Тошев, продуцент и автор на проекта.

Лъчезар Касабов, художник и част от фондация „Катя Паскалева” сподели, че изпитва вълнение. „Катя криеше всичко, не го показваше. Свидетел съм как един наш общ приятел и даваше хартия и акварели, но самият той не бе допускан след това да види какво се е случило с тях”, разказа Касабов.

„Тя никога не направи компромис с морала си и затова си отиде на 56 години. През последните 12 години беше пренебрегвана и леко забравена от тези, които трябваше да се грижат за нейния талант. Това е нещото, което напомняме - нека се погрижим за живите таланти на време. Всеки човек има силни и слаби периоди”, добави Георги Тошев.

''Големият талант и артистизмът винаги намира начини да избухне. Катя Паскалева не е просто актриса, тя пише изумителни текстове, тя рисува,'' коментира Ема Константинова, режисьор на филма „Катя Паскалева. Последната роля”. „Тя е много жива, защото е показана със своите тъмни страни, драми и богатството на цялата си личност в контекста на своето време”, убедена в Ема Константинова.

Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела”, един от спонсорите на проекта, заяви, че за него Катя Паскалева е била ''жена със страшно много неизвестни и страшно много въпросителни около себе си. Тя наистина е неистова актриса.''  

 

#Георги Тошев #Захари Карабашлиев #актриса #художник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"