Проф. Знеполски: Гответе се за цивилизационен катаклизъм

Проф. Знеполски: Гответе се за цивилизационен катаклизъм
Проф. Ивайло Знеполски Снимка: www.news.nbu.bg
A A+ A++ A

Трябва да се подготвим за цивилизационен катаклизъм, той е на хоризонта.

Важно е сега стратезите да мислят каква ще бъде Европа след 50 години, а не да се мисли само колко бежанци ще бъдат разселени догодина. Убеден съм, че това е начало на преселение на народите и преразпределение на териториите.

Понасяме големите негативи на глобализацията, която се оказа много успешна в икономически план, създавайки нова комуникационна ситуация на тотална свързаност и осведоменост, предизвика това ново преселение на народите.. От една страна имаме едно уморено, доволно, демократично, но малко общество – европейското, а от другата - огромни маси на съседни континенти, подвластни на закона на разширяването.

Страните от Нова Европа имат различен исторически опит и това се отразява на техните реакции. Те са много по-чувствителни на тема „тотални идеологии“, а радикалният ислям е такава тоталитарна идеология. Източноевропеецът смята, че не е "по чергата му" да проявава солидарност с подобен тип население.

Явно радикалният ислям е естествено патологично тяло в голямото тяло на исляма. Някъде неговите молекули съществуват и започват да превземат основния организъм. Поводите могат да бъдат най-различни, но един от основните е крахът на авторитарните, понякога брутални режими като тези на Саддам, Асад или Кадафи.
Краят на междинната и удобна дълго време за Запада формула на режимите в тези страни беше генератор на радикалния ислям.

Изявлението на проф. Ивайло Знеполски по повод атентатите в Париж и бежанската вълна бе направено пред БНР.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »