4-те най-интересни експеримента върху човешката воля

4-те най-интересни експеримента върху човешката воля
A A+ A++ A

В желанието си да изпитат възможностите и предизвикателствата на ежедневието понякога някои хора стигат до невероятни неща. Фактът, че никой преди не го е правил ги провокира да приемат и най-лудите изпитания. Ще ви покажем 4 от най-интересните експеримента, които могат да повлияят на живота ви.

20 минути без въздух

Трудно е да си представим по-подходящ кандидат, който да оглави списъка. Дейвид Блейн - илюзионист, който живее на принципа на "щом един го може -. всеки го може". Най-невероятният експеримент, който Давид прави със себе си е да задържи дъха си в продължение на 17 минути и 4 секунди, докато върши ежедневните си задачи.

Пълно отхвърляне на парите

53-годишната Хайдемари Шермър изоставя апартамента си, разпределяйки цялото си имущество на съседите, оставяйки си само малък куфар, в който се побира всичко необходимо. Така тя решава да направи експеримент - да живее една година, без пари и материални придобивки, с изключение на основните неща. "Хората са много пристрастени към материалното - пари, собственост“, казва тя. „И те не осъзнават колко малко всъщност ни трябват пари! Исках да докажа, че има друг възможен начин на живот".

В замяна на храна и настаняване Хайдемари започнала да мие прозорци в частни домове. Според нея, за да започнеш такъв живот е много трудно, но усещането за свобода, което е почувствала, си струвало. Сега тя е станала известна и дава консултации и чете лекции за живот без богатство. Тя е доказателството, че не ни трябва много, за да бъдем щастливи.

Живот без боклук

Беа Джонсън, французойка, която живее в Калифорния, по изненадващо прост начин е успяла да реши за себе си проблемът със замърсяването. Тя и семейството ѝ решили да се откажат от нещата, които не могат след това да се самоунищожат или рециклират - от продукти в опаковки за еднократна употреба, домакински химикали в пластмасови бутилки и много ненужни неща.

Така, сега 4-членното семейство не произвежда повече от 1 литър боклук годишно.Идеята за намаляване на отпадъците дошла на Беа, когато се преместили в новия си дом. "Имах три комплекта за хранене, вместо 1, имахме 4 маси и 26 стола, а бяхме четирима. Имаше много дрехи и други напълно безполезни неща или неща, които рядко използвахме и се отървахме от тях", разказа тя.

Сега тя сама си прави грим и произвежда вещества за миене на съдове и подове. До магазина Беа ходи с парцалени чанти и стъклени буркани.

Година без интернет

Пол Милър - журналист, който решава да се откаже от интернет за една година. Подобен експеримент може да не изглежда сериозен, не е засегнат от всякакви физиологични нужди. Въпреки това, резултатът от експеримента показва, че съвременният човек по-лесно ще се откаже от парите и имуществото, отколкото от интернет.

Поводът е желанието на Павел да направи живота си по-добър, за да станет по-свободен. И до известна степен е възможно - той започва да пише роман, става по-фокусиран и спокоен. Въпреки това, след няколко месеца такъв живот, той осъзнал, че причината за неговите проблеми не е интернет. Според Павел, интернет се превърна в неразделна част от човешкото съществуване, и без него, просто изпада от обществото и престава да се чувства свързан с други хора.

Експериментът продължил точно една година.

#експеримент #пари #въздух #боклук #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »