Александър Маринов: Президентът няма привилегията да бъде "фил" или "фоб"

Александър Маринов: Президентът няма привилегията да бъде "фил" или "фоб"
Александър Маринов
A A+ A++ A

Една част от критиките към президента за някои от систематичните му непремерени изявления имат основание, защото тук не става дума за неговата личност, а за държавата, нацията и националните интереси. Това каза политологът Александър Маринов по БНР по повод зачестилите критики и нападки към държавния глава Росен Плевнелиев. Държавният глава няма привилегията да прави непремерени и тенденциозни преценки, които са право на всеки гражданин – няма правото да бъде „фил“ или „фоб“, допълни политологът.

Има противоречие между днешните изявления на президента и интервюто му в „Индипендънт“ относно Русия и хибридната война на Балканите. Според Маринов, подобни изказвания изместват фокуса от реални към измислени заплахи.

"Не съм чул нито веднъж държавна институция или друг авторитетен източник да даде доказателства, че Русия води война, била тя и хибридна, срещу България. Докато войната, която тероризмът води срещу Европа, е съвсем реална, не е въпрос на въображение", коментира политологът.

Атакуващите Плевнелиев политически среди не са застрашени той да вземе от техните гласове. Ако той се кандидатира и "откъсне" някакви гласове ще пострадат онези, които днес го подкрепят, смята още Александър Маринов.

Не може един премиер да е високо оценяван, а правителството да е ниско оценявано, защото министър-председателят носи отговорност за дейността на кабинета – така Александър Маринов анализира разминаването в социологическите данни за подкрепата и одобрението на премиера и кабинета.

"Едно от двете не е вярно. Или реалната подкрепа за Борисов не е такава, или кабинетът е много по-харесван, отколкото излиза. Но има малки социологически трикове… Балонът на изкуствената популярност, колкото и да се надува, се пука. Важното в едно управление е как се променя животът на хората, а за съжаление животът на хората в България не се променя към по-добро, независимо на какво се наслушахме по време на изборите… ", обощава Маринов.

#Росен Плевнелиев #Александър Маринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »