16 държави от Централна и Източна Европа на среща на върха в Китай

16 държави от Централна и Източна Европа  на среща на върха в Китай
A A+ A++ A

Правителствените ръководители на 16 държави от Централна и Източна Европа участват в четвъртата среща на върха с правителството на Китай.

България е представена на срещата от премиера Бойко Борисов, който ще пледира за засилване на търговията с китайската страна.

Срещата на върха ще започне с официална церемония и изказване на премиера на Китай. По-късно дискусиите ще се разделят на два панела – политически с участието на премиерите от Централна Източна Европа и на икономически. Темата е обща – как да се ускори търговският обмен и инвестициите на Китай към 16-те.

Целта на азиатската държава е до 2020 г. да удвои търговския обмен със страните и в контекста на диалога, който се води с Европейския съюз.

За България Китай е основен търговски партньор. Нарежда се на второ място след Турция по износ за страни извън Евросъюза. Китай е готов да финансира големи инфраструктурни обекти, да инвестира в зелена икономика, в развитие на технологиите.

Все повече се налага идеята страните да се групират и да кандидатстват с общи проекти – важни за развитието на региона като магистрали, ж.п. трасета по основни трансгранични коридори. Част от тях преминават и през територията на България.

Страната ни разглежда партньорството във формата 16+1 като допълващо възможностите за финансова подкрепа, които получаваме като страна-член на ЕС.

#Китай #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"