БАН: Българите от чужбина ще започнат да се връщат

БАН: Българите от чужбина ще започнат да се връщат
A A+ A++ A

''Запазването на младите в България зависи от промяна на качеството на живот, социалната политика, образованието, икономиката и здравеопазването,'' заяви Антоанета Христова от БАН, предаде БГНЕС.

Христова представи доклад на БАН, свързан с Националната стратегия за демографско развитие на населението в България 2012 – 2030 г.

„Трябва да се осигурява по-лесен достъп до детските заведения. Второто предложение е непълно и гъвкаво работно време за по-лесно съчетаване на личния с работния живот на родителите”, добави Христова. Тя поясни, че след 1990 година естественият прираст в България винаги е бил отрицателен.

Проф. Митко Димитров от Институт за икономически изследвания на БАН също представи доклад, свързан с Националната стратегия за демографско развитие на населението в България 2012 – 2030 г. Според документа страната ни стои на най-лошите позиции по смъртност, които надхвърлят 15 промила, докато средно за ЕС стойността е 10 промила.

Ако преждевременната смъртност бъде намалена с 20 % това ще намали отрицателния прираст на страната в границите до 0 промила. Три групи болести допринасят за 70-80% от смъртността у нас, като част от тях са свързани с кръвообращението. При най-младите голяма роля върху смъртността играят външните фактори-травми и катастрофи.

Има очаквания 20-30% от българите в чужбина да се върнат в родината.

„ По-добре е да определи някаква квота, предложението ни е 0,8 до 1 промила от населението,” категоричен бе проф. Димитров по отношение на увеличаващата се бежанска вълна.

Ивайло Калфин обясни, че различното, което е направено този път в Националната стратегия за демографско развитие на населението в България 2012 – 2030 г., е това, че е потърсена науката със съдействието на акад. Стефан Воденичаров и експерти от БАН. Председателят на БАН-акад. Стефан Воденичаров посочи, че основната цел в двата доклада на БАН е преодоляване на демографската криза в България чрез намаляване на отрицателния прираст на населението в дългосрочен план.

#Антоанета Христова #БАН #Стефан Воденичаров #България #Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »