Как пръстовите отпечатъци издават дали принадлежат на жена или мъж?

Как пръстовите отпечатъци издават дали принадлежат на жена или мъж?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Несложен тест, проведен на местопрестъплението може да помогне на съдебните медици да установят дали пръстов отпечатък принадлежи на мъж или жена, сочи ново проучване, цитирано от The New York Times и агенция ''Фокус''. 

Вид аминокиселини в пръстовите отпечатъци издават пола на притежателя си. Нивата на тези аминокиселини са два пъти по-високи в потта на жените, отколкото в потта на мъжете.

“На пръстовите отпечатъци се гледа като на изображение от стотици години,” казва Джен Халамек, криминолог от Нюйоркския щатски университет в Албъни и един от авторите на изследването.

“Единствените значими подобрения в последните години се дължат на софтуер и бази данни, които правят сравняването на пръстови отпечатъци по-бързо.”

Халамек и колегите му се тествали пръстови отпечатъци от дръжка на врата, ламинат, пейка от композитен материал и компютърен екран. Учените са установили, че независимо от вида на повърхността, остатъците от аминокиселини позволяват да се определи, дали пръстовият отпечатък принадлежи на жена.

Докладът за откритието е публикуван в журнала Analytical Chemistry. За да се потвърди статистическата валидност на резултатите обаче, трябва да се проведат опити с по-голям брой отпечатъци, посочва д-р Халамек.

Заедно с екипа си той разработва допълнителни тестове за пръстови отпечатъци, базирани на протеинови маркери, съдържащи се в кръвните проби. “Искаме да създадем лесен за използване комплект, който може да определи на място, дали индивидът е млад или стар, мъж или жена и какъв е етническият му произход,” казва д-р Халамек. По думите му тези тестове не биха могли изцяло да заместят ДНК тестовете, които са надеждни. ДНК анализът обаче е скъп и отнема време.

#пръстови отпечатъци #изследване #ДНК #тестове #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници