Честваме Св. Климент Охридски, покровител на образованието и на студентската младеж

Честваме Св. Климент Охридски,  покровител на образованието и на студентската младеж
A A+ A++ A

Днес честваме деня на свети Климент Охридски. Почитан като един от най-значимите автори на старобългарски език, Климент е един от учениците на братята Кирил и Методий, наричан от средновековните византийски автори “пръв епископ, който проповядвал на български език”.

Смята се, че свети Климент е първият, който въвежда кирилицата, а православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици.

25 ноември е и патронен празник на Софийския университет. Патриарх Неофит отслужи празнична света литургия в Богословския факултет.



В навечерието на празника на свети Климент Охридски, патрон на Софийския университет, в академичния параклис на негово име в сградата на Богословския факултет беше отслужена тържествена вечерня, с която започна празникът на светеца, покровител на образованието и на студентската младеж.

Вечернята отслужи българският митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и неговия викарий, Браницки епископ Григорий. Песнопенията изпълни сборен състав от преподаватели и студенти, настоящи и бивши. Накрая митрополит Йосиф произнесе силно слово за св. Климент Охридски.

 

Преди това с шествие от столичната катерала "Света Неделя" беше пренесена в академичния параклис частица от мощите на св. Климент, донесена за целта от Троянския манастир от двамата йеромонаси на манастира.

 


Параклисът на факултета се препълни от богомолци, дошли от всички краища на столицата, за да се поклонят на мощите на св. Климент и да участват с молитва в богослужението.




Частица от светите мощи на патрона на Софийския университет на св. Климент Охридски бяха дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.
За тазгодишния празник академичният параклис, който празнува с нов ефимерий - свещ. Сава (Щони) Кокудев, се сдоби и с нова литийна икона на светеца в изящна дърворезбена рамка. Иконата е копие на известния образ на св. Климент от Охрид.

#Свети Климент Охридски #патронен празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »